Nederlands Huisartsen Genootschap


Kaderopleidingen voor Huisartsen

Inleiding
Het NHG heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de ontwikkeling van kaderopleidingen huisartsgeneeskunde. Kaderopleidingen maken deel uit van het NHG kwaliteitsbeleid.

Doelstellingen:

*

Opleiden van deskundigen die de taken van consulent/adviseur en docent kunnen vervullen bij
consultatieprojecten,deskundigheidsprojecten,kwaliteitsprojecten,richt lijnontwikkeling, samenwerkingsprojecten, transmurale projecten en opleidingen.

*

Geven van een impuls aan de kwaliteit van de zorg op de belangrijkste taken binnen de huisartsgeneeskunde.

*

Bieden van een aanvulling op de reguliere huisartsenopleiding, zodat specialisatie en differentiatie gestalte krijgen.
*

Bieden van carrièremogelijkheden voor de individuele huisarts.

Het NHG streeft naar een landelijke structuur voor Kaderopleidingen Huisartsgeneeskunde, waarbij, in overleg met het Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde (IOH), de ontwikkeling en uitvoering van de opleidingen decentraal worden ondergebracht bij de universitaire vakgroepen huisartsgeneeskunde. Gestreefd wordt naar een modulaire opbouw, zodat de in de kaderopleiding opgedane expertise ook gebruikt kan worden in de reguliere deskundigheidsbevordering en voor de (differentiaties in de) huisartsenopleidingen.
Kaderopleidingen moeten worden gezien als vervolgopleidingen voor huisartsen. Ze zijn, op parttime basis, meerjarig van opzet. De eindtermen worden bepaald door het NHG en het NHG draagt zorg voor de kwaliteitsbewaking, de certificatie en voor de registratie en herregistratie.

Primair bieden de kaderopleidingen de deelnemers een goede basis om binnen hun districten een kaderfunctie op het betreffende deelgebied te kunnen vervullen. Secundair wordt tevens hun persoonlijke deskundigheid vergroot en daarmee de deskundigheid van de huisartsgeneeskunde. Hiermee onderscheiden de opleidingen zich van de reguliere nascholingscursussen, die zich juist primair richten op vergroting van kennis en kunde ten behoeve van de directe patiëntenzorg.
Potentiële deelnemers zijn huisartsen met vaak al grotere deskundigheid op het betreffende deelgebied dan collega-huisartsen. Zij hebben de ambitie om binnen hun district, bij een opleiding of anderszins te solliciteren naar de rol van docent, consulent en contactpersoon op het betreffende deelgebied om op die wijze impulsen te kunnen geven aan de deskundigheidsbevordering van collega-huisartsen met als uiteindelijke doel de verbetering van de kwaliteit van de huisartsgeneeskundige zorg.
De deelnemers zijn bereid om financieel en in termen van tijd en energie te investeren in de kaderopleiding waarop zij hebben ingeschreven. De deelnemers zijn tevens bereid om na afloop van de opleiding kadertaken op zich te nemen.

Overzicht van de opleidingen

Voorlopig is gekozen om de volgende kaderopleidingen te ontwikkelen en uit te voeren.


1. Kaderopleiding Palliatieve Zorg


Tussen januari 2001 en juni 2002 is bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het AMC de KO palliatieve zorg uitgevoerd. Een lijst van de 39 deskundigen is beschikbaar. Door de deelnemers is de Nederlandse Associatie van Palliatieve zorg Consulenten opgericht (NAPC). Een tweede tranche is in voorbereiding. Geïnteresseerden kunnen zich, onder voorbehoud, wel al opgeven bij s.vroman@nhg-nl.org


2. Kaderopleiding GGZ


De opleiding GGZ is in september 2002 met 17 deelnemers van start gegaan, waarbij de uitvoering tot de geplande einddatum van juli 2004 in handen is van de vakgroep huisartsgeneeskunde van VUMC. Omdat GGZ het landelijk thema in het kader van ´Kwaliteit op Koers´ is, wordt voor het praktijkdeel, via de LHV, een relatie gelegd met de GGZ-kwaliteitsprojecten van de DHVen.
Voor meer informatie over deze opleiding kunt u ook terecht op de speciaal rond het GGZ-thema ingerichte website: http://ggz.artsennet.nl/index.asp?s=3473


3. Kaderopleiding Astma/COPD

Het opleidingsprogramma van de KO astma/COPD wordt op dit moment ontwikkeld bij de afdeling huisartsgeneeskunde UMC St. Radboud. De planning is om de opleiding in september 2003 van start te laten gaan. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij s.vroman@nhg-nl.org


4. Kaderopleiding Urogynaecologie

Het opleidingsprogramma is in grote lijnen gereed. Er wordt nog gezocht naar een geschikte en bereidwillige subsidieverstrekker. De opleiding zou in september 2003 in Nijmegen kunnen starten. Als u geïnteresseerd bent, kunt u dit wel al laten weten aan s.vroman@nhg-nl.org


5. Kaderopleiding Gastro-enterologie

De voorbereiding voor de KO Gastro-enterologie loopt, maar een opleidingsprogramma is nog niet gereed.


6. Kaderopleiding Diabetes Mellitus type 2
De eindtermen zijn opgesteld. Met DiHAG wordt overlegd over de realisatie van een opleiding. Doel is om de opleiding in 2004 van start te laten gaan.


7. Kaderopleiding Cardiovasculaire aandoeningen
Er zijn eindtermen opgesteld, maar concrete plannen voor een opleiding zijn er nog niet.

Voor de taken van consulent, docent, intermediair en kwaliteitsfunctionaris is taakgerichte kennis en zijn vooral taakgerichte vaardigheden vereist. De klinische kaderopleidingen worden zo opgezet dat de belangrijkste deskundigheden geïntegreerd worden in de themas van de opleidingen. Het gaat om: medisch onderwijs, consultatie en advies geven, kwaliteitszorg en kwaliteitsprojecten, transmurale zorg en wetenschappelijke vorming.

Naast de kaderopleidingen van de bovenstaande klinische deelgebieden zijn er nog de volgende andere kaderopleidingen beschikbaar of in voorbereiding.


1. Kaderopleiding Supervisie en Teambegeleiding

In september 2001 is bij het NHG de bijgestelde opleiding met een duur van drie jaar parttime, van start gegaan met 17 deelnemers. Een lijst van supervisoren is beschikbaar.


2. Kaderopleiding Docenten Praktijkvoering

Een opleidingscommissie voor het maken van de eindtermen voor een opleiding voor docenten praktijkvoering is in oktober 2002 met haar werkzaamheden begonnen. De planning is dat de eindtermen in augustus 2003 gereed zijn en dat de opleiding in 2004 kan starten. Geïnteresseerden kunnen zich wel al opgeven bij s.vroman@nhg-nl.org


3. Kaderopleiding Wetenschappelijke Vorming
De opleiding is een samenwerkingsproject van het Onderzoeksinstituut ExTra van de UM (deel van de onderzoeksschool CaRe), de Vereniging van Vlaamse Huisartsen in Antwerpen, de Vlaamse vakgroepen huisartsgeneeskunde en het NHG. De volledige tweejarige parttime opleiding tot huisartsonderzoeker bestaat uit 3 modules die ook los kunnen worden gevolgd. Een 4e module wordt aangeboden in de vorm van capita selecta. . U kunt zich nog opgeven voor deelname aan module 2 (start begin 2003) en voor module 3 (start september 2003). Binnenkort wordt begonnen met de herziening van de opleiding. De herziene opleiding start in september 2004.