Socialistische Partij

SP brengt `Natuurbeheer' onder bij Van Geel

13-01-2003 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft maandag symbolisch het woord `Natuurbeheer' van de gevel van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verwijderd en overhandigd aan staatssecretaris Van Geel van Milieu.

De SP vindt dat Natuurbeheer door LNV wordt verwaarloosd en heeft Van Geel gevraagd zolang het Natuurbeheer op zich te nemen. In een volgend kabinet wil de SP een minister van Natuur en Milieu, zodat de economische belangen niet door dezelfde minister hoeven te worden verdedigd als de ecologische belangen.

De huidige regeringspartijen hebben flink bezuinigd op de aankoop van natuur en het ministerie van LNV heeft economische belangen consequent boven ecologische belangen gesteld. De kwaliteit van de natuur zal steeds verder achteruit gaan als het huidige beleid wordt voortgezet. Van Velzen: "Van staatssecretaris Odink (LPF) is duidelijk wiens belangen hij dient: niet die van de natuur of het milieu. Hij heeft persoonlijk het behoud van de Wadden als natuurgebied op de helling gezet door een uiterst omstreden vergunning af te geven aan kokkelvissers." Daarnaast heeft minister Veerman (CDA) de jachtmogelijkheden uitgebreid, omstreden bestrijdingsmiddelen toegelaten en fors bezuinigd op de aankoop van natuurgebieden

De actie van maandag 13 januari werd gesteund door Natuurmonumenten en de stichting Natuur en Milieu. Zondag werd in verschillende provincies actiegevoerd door lokale SP-afdelingen die natuurgebieden in de eigen regio markeerden. Met deze actie wil de SP omwonenden er op wijzen dat ook de natuur in hun directe omgeving gevaar loopt.