ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Nederlands onderwijs zakt af tot Oost Europees niveau

AOb-voorzitter Walter Dresscher over SBO-investeringsrapport
Nederlands onderwijs dreigt af te zakken tot Oost-Europees niveau

'Allerlei ministers pronkten altijd met de geweldige onderwijsprestaties van Nederland, maar nu blijkt dat een fabeltje.' Dat zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher over het rapport 'Investeren is terugverdienen' van het SBO, dat vandaag in het televisieprogramma Netwerk openbaar werd gemaakt. 'Ons land dreigt door de jarenlange onderinvestering een opleidingsniveau van Oost-Europees niveau te krijgen. En het is dus hoog tijd om te investeren in onderwijs, als Nederland de ambitie van een kennis-economie wil waarmaken.

Het rapport, gemaakt door de hoogleraren economie Henriette Maassen van den Brink (UvA) en Wim Groot (UM) benadrukt het belang van een goed onderwijsbestel. Het laat zien dat investeren in onderwijs leidt tot méér economische groei, minder criminaliteit en lagere uitgaven in de gezondheidszorg. Zo leidt een toename van het opleidingsniveau met één jaar tot 0,3 procent extra groei. 'Investeren in onderwijs betaalt zich dus dubbel en dwars terug', merkt Dresscher op. 'Het is voor de actie Zet onderwijs op 1 van de onderwijsbonden nog eens een extra bewijs van de noodzaak voor meer geld voor de scholen.'

De internationale vergelijking die de economen maken, laat zien dat Nederland relatief weinig uitgeeft aan onderwijs. Vergelijkbare landen geven 5,5 procent van hun bruto nationaal inkomen uit aan onderwijs, Nederland is de afgelopen tien jaar afgezakt naar 4,7 procent. Een vergelijkbaar niveau als Oost Europa, aldus het rapport. Dat heeft volgens de economen rechtstreeks gevolgen voor het opleidingsniveau van de bevolking en de kwaliteit van het onderwijs. 'En het is dus niet verbazingwekkend dat dat gevolgen heeft voor de aantrekkelijkheid van het leraarsberoep', aldus Dresscher. 'Het tekort aan leraren is een rechtstreeks gevolg van jarenlange onderinvestering.'

De conclusie van de economen dat de overheid snel moet investeren in het funderend onderwijs, deelt Dresscher. Het gaat dan om voorschoolse educatie, uitvalbestrijding en het voortgezet onderwijs. Met name in het voortgezet onderwijs signaleren de economen grote uitval, die hoognodig aangepakt moet worden.

Dresscher: 'Het voortgezet onderwijs heeft een sleutelrol als het gaat om doorstroom naar hogere opleidingen zoals het mbo, hogescholen en universiteiten. Als we daar winst kunnen boeken door minder uitvallers en hogere prestaties, zal het zeker lukken om het gemiddelde niveau van jongeren te verbeteren. Maar dat heeft dus een prijs. En de politiek moet bereid zijn om die te betalen. En anders moeten politici ophouden met mooie praatjes over Nederland Kennisland.

Meer informatie: Robert Sikkes, voorlichter AOb 06-12967847

13 jan 03 21:28