Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 13 januari 2003

Jongeren willen duurzame ontwikkeling op de politieke agenda

Staatssecretaris Van Geel ontvangt jongerenvisie op Duurzame Ontwikkeling van Nationale Jeugdraad.

Hoog op de politieke agenda staan veiligheid, integratie, gezondheidszorg en de staatsschuld. Maar jongeren willen ook een langere termijnvisie op Duurzame Ontwikkeling. Om 15.00 uur vanmiddag vond daarom in Nieuwspoort Den Haag de presentatie van de Jongerenvisie op de Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling plaats. Staatssecretaris Van Geel (CDA) ontving van de voorzitter van de Nationale Jeugdraad het eerste exemplaar van Blik op de toekomst . En een visie is nodig, want zo gaf Diederik Samson (PvdA) toe: veel partijen missen passie voor het onderwerp, ook de PvdA .

Met de visie willen jongeren duurzame ontwikkeling weer hoog op de agenda s van politieke partijen krijgen. De visie werd de afgelopen twee jaar ontwikkeld door jongeren in Nederland, die ondersteund werden door de Nationale Jeugdraad. Het initiatief tot de visie werd genomen omdat de Nederlandse regering nog steeds geen Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling (NSDO) heeft vastgesteld. In Blik op de toekomst pleiten jongeren onder andere voor beleid van de Nederlandse regering op het gebied van armoedebestrijding, regels voor duurzaam produceren, consumeren én scholing daarover. Ook komen afspraken over de rol die de Nederlandse overheid daar nationaal en internationaal in moet spelen, aan bod.

Na het in ontvangst nemen van de visie meldde Van Geel dat tijdens de VN-top over Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg is afgesproken dat alle lidstaten voor 2005 wél een Nationale Strategie hebben uitgestippeld. De voorbereidingen binnen zijn ministerie zijn zover dat in het voorjaar van 2003 het nieuwe kabinet kan beslissen over de NSDO. De jongerenvisie komt dus op een goed tijdstip.

Na de toespraak van staatssecretaris Van Geel discussieerden politici van GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de Christenunie en de SP over de ideeën van de jongeren. Vooral Duyvendak (GL) maakte zich erg zorgen over de toekomst. Hij zou in de strategie vooral prioriteit leggen bij vergroening van het belastingstelsel. Over het algemeen konden de aanwezige partijen zich wel goed vinden in de genoemde doelstellingen van de jongerenvisie op de NSDO. Slechts een paar punten (zoals het voorstel over een wereldregering) werden als niet haalbaar bestempeld. Voorzitter van de Nationale Jeugdraad, Joost de Bruin: Ik ben blij dat de politieke partijen toch oog blijken te hebben voor duurzame ontwikkeling. Jammer dat er ze er in beleid en campagnes erg weinig aandacht aan besteden.

Alle aanwezige partijen werd vervolgens gevraagd om van de twaalf genoemde doelstellingen er vier als prioriteit te kiezen. Duurzaam consumeren en produceren door middel van vergroening van het belastingstelsel werd door alle aanwezigen als kernpunt aangegeven. Verder werden armoedebestrijding door middel van het kwijtschelden van schulden in ontwikkelingslanden en het open stellen van de Nederlandse/ Europese markten als prioriteit aangeven.

Grote afwezige tijdens de presentatie was de VVD. Dit was opvallend omdat zij als enige partij de afgelopen drie kabinetten heeft geregeerd. Joost de Bruin: Andere partijen moeten hun passie voor duurzaamheid misschien nog opwarmen, bij de VVD ligt hij nog onderin de vriezer.



Ingezonden persbericht