Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
Persbericht
Kort geding PPS A59

Rechter stelt provincie in gelijk

De provincie heeft bij de aanbesteding van de A59, het PPS-project voor een autosnelweg tussen Oss en 's-Hertogenbosch, zorgvuldig en volgens de regels gewerkt. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechter op maandag 13 januari. Via Agora, een consortium van bedrijven dat meebood naar het project, had een kort geding aangespannen tegen de provincie.

In de aanbestedingsprocedure heeft de provincie gehandeld volgens drie essentiële principes: gelijkheid, objectiviteit en transparantie. Via Agora betwistte het besluit van de provincie om haar 'beste en laatste bieding' buiten beschouwing te laten. Het private consortium probeerde met een kort geding te bereiken dat haar aanbieding toch in de beoordeling van de provincie werd betrokken. De provincie heeft uit oogpunt van zorgvuldigheid de bieding van Via Agora buiten beschouwing gelaten, omdat deze bieding niet voldeed aan de eisen die de provincie samen met Via Agora heeft opgesteld. Daardoor zou de bieding van Via Agora ook niet meer vergelijkbaar zijn met die van het consortium De Poort van Den Bosch. De crux voor de provincie was dat niet eenduidig was aangegeven hoe de prijs van de termijnbedragen werd opgebouwd die zij vanaf 2006 aan het consortium zou moeten betalen.

"Een zorgvuldig en transparant werkende overheid is een betrouwbare partner in ieder proces. De beste en laatste biedingen van de twee laatste bieders, Via Agora en De Poort van Den Bosch, moesten gelijk behandeld worden en dat hebben we gedaan," aldus drs P. van Vugt, gedeputeerde Verkeer en Vervoer. Van Vugt is verheugd met de uitspraak, omdat een ernstige vertraging van het project daardoor is voorkomen: 'Nu staat niets meer de besluitvorming in Provinciale Staten in de weg.' Als Provinciale Staten op 17 januari het besluit nemen om het project te gunnen aan De Poort van Den Bosch, kan het werk aan de nieuwe snelweg spoedig beginnen. De eerste werkzaamheden zouden dan binnen enkele maanden zichtbaar moeten worden; eind 2005 zijn de negen kilometer snelweg dan gereed voor de automobilist.



Provincie Noord-Brabant