Attentie! Advertentie
kunst in de reclame van Sierd Geertsma en tijdgenoten

De tentoonstelling 'Attentie! Advertentie' geeft een beeld van de reclamekunst van de Friese kunstenaar Sierd Geertsma in de context van enkele van zijn beroemde tijdgenoten zoals Johan van Caspel, de gebroeders Bottema, Albert Hahn en de Groninger Ploeg. Sierd Geertsma's affiches en advertenties zijn stoer van uiterlijk en grappig van opzet. Naast het tonen van originelen, zal er aandacht zijn voor het ontwerp-, druk- en publicatieproces van de reclamekunst uit de eerste decennia van de twintigste eeuw.

De expositie laat Sierd Geertsma aan het werk zien in de reclamebranche van Groningen en omstreken, nog voordat die bedrijfstak zich duidelijk had onderscheiden van de kunstwereld en het drukkersgilde. De teksten die men rond 1920 gewoon was te gebruiken voor het aanprijzen van stofzuigers, autobanden, verzekeringen en andere producten, komen op ons wat geforceerd, soms zelfs hilarisch over: 'Egberts Wormoline, eenigst afdoend middel tegen ingewandswormen.' De tekst prijst je een middel aan tegen iets waar je toch het liefst niet aan denkt. 'Presto wascht, moeder verrast enthousiast,' zegt een andere krantenadvertentie uit een tijd dat de huisman en de wasmachines duidelijk nog niet zijn uitgevonden.

Over Sierd Geertsma
De Friese kunstenaar Sierd Geertsma (1896-1985) werkte in een zelfgekozen isolement aan een oeuvre bestaande uit schilderijen, tekeningen en grafiek. Tussen impressionisme en expressionisme, maar met een eigen, soms verbluffend onconventionele stijl, verwerkte deze 'kleine meester' zijn geliefde landschap rondom Appelscha, zijn sociale betrokkenheid en zijn sprookjesachtige 'visioenen' tot kunstwerken. Vlak na zijn tijd aan kunstacademie Minerva, rond 1920, werkte hij een aantal jaren als lithograaf en ontwierp hij advertenties, sluitzegels, posters en ander commercieel drukwerk.

Over de organisatoren
De organisatie van deze tentoonstelling is in handen van zes doctoraalstudenten kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen.

Attentie! Advertentie
in de expositieruimte van het Harmoniegebouw
Oude Kijk in 't Jatstraat 26 Groningen

geopend van 13 januari t/m 7 februari 2003
maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
zaterdags van 12.00 tot 16.00 uur
opening op vrijdag 10 januari om 17.00 uur

entree gratis

Deze expositie is daarna nog in het Museum Smallingerland te Drachten te zien van 14 februari t/m 6 april.

Voor meer informatie
email tentoon4@let.rug.nl
URL http://attentieadvertentie.cjb.net
perscontact: Martin de Wolf 06 20774541
tijdens expositie: 050 3636083