Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht, 8 januari 2003

Allochtonen en politici zoeken elkaar op
Op maandag 13 januari vindt in Almelo de eerste bijeenkomst plaats in het kader van het project Poltieke Participatie Allochtonen (PPA). Het SMO organiseert de komende twee maanden in dit kader vijf bijeenkomsten waar vertegenwoordigers van het poltieke bestuur (statenleden en poltieke partijen) in gesprek gaan met allochtone bugers. Centraal staan de taken, rollen, verantwoording en het beleid van de provincie als bestuurslaag. Statenleden van verschillende poltieke partijen presenteren hun programma, lichten tevens de rol van poltieke partijen in de provinciale politiek toe waarna bezoekers met hen in discussie gaan. Het gaat om het beïnvloeden van de politiek door met reguliere middelen deel te nemen aan de verkiezingen. Bezoekers zijn met name allochtonen en vertegenwoordigers van allochtonenorganisaties. De bijeenkomsten vinden plaats in de vijf grote gemeenten van Overijssel met een hoge concentratie allochtone inwoners. Dat zijn Almelo, Deventer, Hengelo, Enschede en Zwolle. Iedere avond wordt voorgezeten door de wethouder integratie/minderhedenbeleid van de betreffende gemeente.

Aftrap in Almelo
De aftrap wordt gegeven in Almelo. Directeur Wallinga van het SMO opent deze eerste avond waarna wethouder Kuik van de gemeente Almelo de discussies leidt. Verschillende politieke partijen presenteren hun verkiezingsprogramma waarna een forum van statenleden in discussie gaat met bezoekers in de zaal. In het forum zitten onder andere mevrouw Kalsbeek-Schimmelpennink van der Oije (VVD), de heer Leussink (CDA), de heer Ylidirim (SP) en de heer Mercanoglu (PvdA). De eerste bijeenkomst is op maandag 13 januari in het Gemeentehuis, Stadhuisplein 1 in Almelo en begint om 19.30 uur.

Data
De andere bijeenkomsten zijn op:
6 februari in Deventer (gemeentehuis), 13 februari in Hengelo (gemeentehuis), 20 februari in Enschede in het gebouw van de Samenwerkende Democratische Organisatie aan de Wilhelminastaat 115, 24 februari in Zwolle (provinciehuis). Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

Opkomst allochtone kiezers laag
De ervaring leert dat de opkomst van allochtone kiezers bij provinciale verkiezingen vrij laag is. Bij landelijke verkiezingen ligt de belangstelling hoger. Over het algemeen zijn allochtonen ondervertegenwoordigd in poltieke en bestuurlijke organen. Zowel bij passieve als bij actieve deelname is de inbreng van allochtonen lager. De bijeenkomsten hebben tot doel politieke participatie van minderheden te bevorderen door ze te informeren over en te betrekken bij de provinciale politiek.

Comité van aanbeveling 
dhr. G. Jansen Commissaris van de Koningin provincie Overijssel mevr. G. Alp Secretaris Samenwerkende Provinciale Aramese Organisaties (SPAO) dhr. T. Schouten Secretaris directeur Netwerkstad Twente mevr. J. Suitela Secretaris Stuurgroep Molukse Zelforganisaties Overijssel (SMZO) dhr. J. Mans Burgemeester Enschede mevr. A. Donkor Bestuurslid Ghanese bovenlokale organisatie GKKT en van het SMO dhr. H. Meijer Burgemeester Zwolle dhr. Z. Arslan Voorzitter Samenwerkende Turkse Organisaties Overijssel (STO) dhr. F. Kerckhart Burgemeester Hengelo dhr. F. Fermina Voorzitter bovenlokale Antilliaanse organisatie PLANTA, secretaris PSAH dhr. M. Knip Burgemeester Almelo dhr. M. Esslimani Voorzitter Samenwerkende Provinciale Marokkaanse Organisatie (ATLAS) dhr. J. van Lidth de Jeude Burgemeester Deventer dhr. L. Jeffrey Oud raadslid PvdA Deventer



Ingezonden persbericht