Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Rode ingenieurs voor voortzetting experiment gecontroleerde verstrekking heroïne

De PvdA wil het onder medisch toezicht verstrekken van heroïne aan verslaafden uitbreiden naar andere grote steden. Het kabinet wil hier mee stoppen. En dat terwijl het experiment zorgde voor een beter welzijn van verslaafden en voor meer veiligheid voor bewoners van steden. De Rode Ingenieurs - PvdA Tweede-Kamerkandidaten Diederik Samsom, Staf Depla en Jeroen Dijsselbloem (respectievelijk de nummers 9, 27 en 33 van de PvdA-kandidatenlijst) - brengen maandag 13 januari een bezoek aan Utrecht om te onderzoeken wat dit experiment betekent voor de criminaliteit en leefbaarheid voor buurtbewoners, verslaafden, winkeliers en politie.

Onder het motto: '87 dagen is genoeg, Nederland verdient beter' gaan de Rode Ingenieurs de komende tijd in heel Nederland op onderzoek naar echte problemen en werkende oplossingen. Dat doen ze niet van achter hun bureau. Voor een scherp beeld van de problemen en voor de invulling van de PvdA-alternatieven gaan ze 'de werkvloer' op. Op maandag 13 januari gaan de drie Rode Ingenieurs van de PvdA naar Utrecht om te spreken met buurtbewoners, winkeliers van Hoog Catharijne, politie, GG&GD, (ex-) verslaafden en stichting G.O.U.D (belangenbehartiging verslaafden) en de Utrechtse wethouder sociale zaken Hans Spekman.

De evaluatie van het experiment van gecontroleerde verstrekking van heroïne op medisch voorschrift in zes steden, waaronder in Utrecht, is bijzonder positief uitgevallen voor de deelnemers en voor de buurten. Staf Depla: "Het experiment is als zeer positief ervaren door alle betrokkenen. Na 22 januari zullen wij in de kamer voorstellen het verstrekken van heroïne onder medisch toezicht uit te breiden."

Deelnemers aan de verstrekking stoppen nagenoeg met hun criminele activiteiten. Op dit moment is 70% van de criminaliteit drugsgerelateerd. Wethouder Spekman wil de gecontroleerde verstrekking daarom uitbreiden. Jeroen Dijsselbloem: "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet Balkenende - die zich in zou zetten voor veiligheid - dit geslaagde experiment van tafel heeft geveegd."

Maar de problemen in Utrecht zijn nog niet verdwenen, met name in de nachtelijke uren. De opvang schiet dan nog te kort. Diederik Samsom: "Drugsgebruik op straat blijft ontoelaatbaar, de strafrechtelijke drang en dwangprojecten zijn daarom erg van belang."

Programma 13 januari:

9.00 - 10.30 "het Atellier" St. Jacobsstraat 6, gesprek over verstrekking heroïne met wethouder,

G.O.U.D. en omwonenden

10.45 - 11.30 politiekantoor Paardenveld Kroonstraat 25, gesprek over overlast en criminaliteit

11.30 - 12.50 "het Atellier" St. Jacobsstraat 6, gesprek over verbeteringen in beleid met

winkeliers, politie en buurtbewoners

13.15 perswandeling beginnend bij het hek van de gesloten tunnel: Stationdwarsstraat in de richting van Inloopcentrum H.C. Catharijnesingel 25

Met de hulp van een cameraman leggen de rode ingenieurs hun bevindingen en ideeën voor oplossingen vast. Zo zijn zij afgelopen weken o.a. in het uitgaansleven van Tilburg op onderzoek geweest naar discriminatie aan de deur, op een VMBO-school in Utrecht hebben zij ondervonden wat nu daadwerkelijk de problemen zijn van een zwarte school. Zie de website http://www.rodeingenieurs.nl/ voor de verslagen van al onze werkbezoeken.