Amsterdam RAI

Personeel en Organisatie 2003
13 nov 2002

TRENDS VOOR P&O 2003: PERSONEELSMANAGER ZIET TAKENPAKKET VERANDEREN

De afnemende werkgelegenheid vraagt om een grotere flexibiliteit van de Nederlandse personeelsmanager. Waar voorheen de banen in ons land voor het oprapen lagen, ziet de HR-manager zich door de huidige economische situatie genoodzaakt een andere invulling te geven aan de functie. Werving en selectie verdwijnt naar de achtergrond.

Dit blijkt uit het onderzoek Trends voor P&O 2003 van IBT Marktonderzoek dat onlangs in opdracht van Amsterdam RAI en uitgeverij Kluwer is uitgevoerd. Voor het onderzoek is ruim 340 personeelsmanagers gevraagd naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat gebeurde in voorbereiding op de vakbeurzen Personeel en Organisatie en ARBO die van 14 tot en met 16 januari 2003 in de RAI worden gehouden.

Personeelsbehoud
De HR-functies zoals ze nu bestaan, zullen worden overgenomen door het lijnmanagement en de nadruk zal steeds meer worden gelegd op het upgraden van competenties van lager opgeleiden, vanwege tekorten aan hoger opgeleiden. Er is tenslotte nog steeds sprake van frictie op de arbeidsmarkt. Ook loyaliteitsontwikkeling en personeelsbehoud (meer aandacht voor de medewerker) zullen naar verwachting een steeds belangrijker aandachtspunt worden.

Vacaturesites
Door Nederlandse personeelsmanagers wordt overigens steeds vaker gebruik gemaakt van vacaturesites. Relatief goedkope middelen als het gebruik van sites als Jobnews of Monsterboard en het plaatsen van personeelsadvertenties op de eigen websites zijn toegenomen ten opzichte van 2001. Werving- en selectiebureaus en headhunters worden juist minder ingeschakeld.

Pessimistisch
Uit het onderzoek blijkt tevens dat vrouwelijke personeelsmanagers in januari 2002 een stuk pessimistischer waren ten aanzien van de Nederlandse economie dan hun mannelijke collegas. In september 2002 waren beide seksen even pessimistisch.

Het rapport Trends voor P & O 2003 wordt in januari 2003 gepresenteerd. Gezien de voortdurende veranderingen in het HR-landschap zijn Amsterdam RAI en Kluwer van plan met regelmaat dergelijke trend surveys te houden.

Amsterdam, 13 november 2002