Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


De Baarsjes verdubbelt aantal grofvuilrondes

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes wil het aantal grofvuilrondes verdubbelen van eenmaal naar tweemaal per week. Verder wil De Baarsjes ook 30 ondergrondse containers van 3 kuub vervangen door extra grote 5 kuubs containers. De raadscommissie besluit op 14 januari 2003.

Het Dagelijks Bestuur heeft besloten om op 30 probleemlocaties de kleine ondergrondse afvalcontainers te vervangen door grotere containers van 5 kuub. Op deze manier probeert het stadsdeel ervoor te zorgen dat bewoners hun huisvuil daarin zonder problemen kunnen deponeren. Momenteel staan er bij de containers ook zakken huisvuil die er niet meer bij kunnen. Het stadsdeel gaat ook het grofvuil tweemaal per week ophalen. Het grofvuil staat nu te lang op straat. De Reinigingsdienst van De Baarsjes haalt sinds kort al driemaal per week het huisvuil op.

Het Dagelijks Bestuur heeft besloten met ingang van 1 april 2003 te stoppen met het gescheiden inzamelen van GFT-afval. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat composteren van GFT-afval en het verbranden met het huisvuil dezelfde milieubelasting vormen. Bovendien wordt in De Baarsjes veel minder GFT-afval verzameld dan gemiddeld in Amsterdam: 1% in De Baarsjes tegenover 11% gemiddeld. Dit betekent dat het ophalen door een speciale GFT-afvalwagen meer kwaad dan goed doet.

Het stadsdeel gaat intensiever communiceren met de bewoners dat het hen 46 euro boete kost als de milieupolitie constateert dat zij hun grofvuil verkeerd hebben aangeboden. Het stadsdeel heeft in de begroting meer geld uitgetrokken voor handhaving. Het aantal milieu-agenten is verhoogd van vijf naar acht. Zij gaan niet alleen strenger optreden tegen overtredingen; ook s avonds en in het weekend maken zij lopend en fietsend hun inspectierondes in het stadsdeel.

De raadscommissie besluit op 14 januari 2003 over de voorstellen van het Dagelijks Bestuur.

---

© Stadsdeel De Baarsjes - 06/01/2003