Raad voor het openbaar bestuur

Het nieuws van de Rob is op 13 januari 2003 bijgewerkt.

Advies Provincies en gemeenten in de Grondwet

De Rob heeft onlangs het advies 'Provincies en gemeenten in de Grondwet, Advies modernisering hoofdstuk 7 van de Grondwet deel II' aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het onderhavige advies is een vervolg op een eerder advies over 'modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet' dat de Raad heeft uitgebracht in mei 2002 als antwoord op de adviesaanvraag van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 13 februari 2002.

De Rob heeft in zijn eerste advies aangegeven, vanuit het standpunt dat de Grondwet als het normatieve basisdocument voor het openbaar bestuur moet worden gezien, dat de Grondwet de kernelementen van het openbaar bestuur dient te bevatten. In het voorliggende advies wordt dit nader uitgewerkt voor provincies en gemeenten. In het onderhavige advies is geen rekening gehouden met of wordt een voorschot genomen op de discussie over invoering van een rechtstreeks gekozen burgemeester en de (mogelijke) consequenties daarvan voor het gemeentelijk bestel.

De Raad voor het openbaar bestuur hoopt met dit advies een bijdrage te leveren aan de betekenis van de Grondwet voor onze rechtsstaat en het constitutioneel bestel. U kunt het advies en persbericht hier downloaden.
Uit de Rob vergadering van 12 december 2002