Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Roerige tijden in Osdorp houden stadsdeelsecretaris scherp.

Herinrichting, stedelijke vernieuwing. Het zijn roerige tijden voor Osdorp. Stadsdeelsecretaris Sjaak Ruiter geniet zichtbaar van de ontwikkelingen. "Er gebeurt veel momenteel, maar dat houdt je scherp". Een korte kennismaking.

U heeft in uw loopbaan veel verschillende banen gehad, waaronder leerling-verkoper in de herenmode. Nu bent u stadsdeelsecretaris. Een lange weg.
"Ja, na wat baantjes die wel bevielen maar minder perspectief boden, ging ik op mijn 20e naar de Sociale Academie. Later heb ik naast mijn baan nog rechten gestudeerd. Vervolgens diverse banen gehad, waaronder zakelijk leider van het Nederlands Promenade Orkest. Die traden overigens tijdens het Westival nog op in de Meervaart! In 1997 was ik waarnemend stadsdeelsecretaris in de Pijp, tot dit stadsdeel ging fuseren met Oud-Zuid. Een dag na de fusie in 1998 werd ik gebeld: of ik de stadsdeelsecretaris wilde vervangen in Osdorp. Dat sloot dus perfect aan."

Wat doet een stadsdeelsecretaris eigenlijk?
"De baan heeft twee hoofdtaken. Je bent eerste adviseur van de wethouders en van de Stadsdeelraad (tot 1 maart 2003, red.). Daarnaast ben je directeur van de ambtelijke organisatie. In dit geval betekent dat leidinggeven aan een organisatie met zo'n 300 mensen, van zeer uiteenlopend pluimage. Die diversiteit aan mensen dwingt je verschillende invalshoeken te kiezen. Dat maakt het zo boeiend."

Dat klinkt heel afwisselend. Maar ook zwaar.
"In het stadsdeel is het zo dat de politiek aangeeft wat er moet gebeuren. De ambtenaren voeren dat dan uit. In de praktijk ontstaat er dan weleens een spanning tussen het politieke en ambtelijke ambitieniveau. Het is een uitdaging daar de balans in te zoeken en te bewaren."

Waar ontspant u zich mee na een dag hard werken? "Ik hou heel erg van koken, hardlopen en ben een veelvraat in het lezen. Het laatste boek dat me is bijgebleven? Ali en Nino, van de schrijver K. Said. Een prachtige liefdesgeschiedenis tussen een moslimjongen uit een rijk handelsgeslacht en een christenmeisje van hoge adel. Het beschrijft de botsing tussen de culturen, maar toch kunnen ze niet zonder elkaar. Het is in 1937 geschreven, maar het thema is, zeker nu, nog ontzettend actueel."

14 januari 2003 - Nelleke van Noort