TNO


TNO


Prestige: radar helpt bij opsporen olie op zee

13-01-2003 - Van de zes landen die na de olieramp met de 'Prestige' schepen hadden gestuurd, heeft Rijkswaterstaat uit Nederland met het schip de Arca en nog een gehuurd schip het grootste deel van de gelekte olie opgespoord en opgeruimd - zo'n 11.500 van de in totaal 13.000 ton. Dat was mogelijk door de inzet van een door TNO ontwikkeld radarsysteem.

Een van de problemen bij oliebestrijding op zee is het 'zien' van de olie. Verkenningsvliegtuigen die schepen begeleiden bij het opsporen van olie kunnen niet permanent in de lucht zijn. Om de olieruimschepen hun werk zelfstandig en ook bij donker te kunnen laten uitvoeren, bedacht TNO een radarsysteem dat bij de olieramp voor de Spaanse noordwestkust, eind vorig jaar, werd ingezet.

Dankzij dit systeem zijn schepen minder afhankelijk van een verkenningsvliegtuig om olie op te sporen. Het systeem, de SeaDarQ Spill Master, is afkomstig van TNO-dochter SeaDarQ BV. Het spoort de olievlekken met behulp van radar op.

Het systeem meet het verschil in ruwheid van het wateroppervlak. Olievlekken zijn glad en geven geen signaal, terwijl het omringende ruwe water juist wel signaal afgeeft. Naast het opsporen van olievlekken tot op zo'n vier kilometer afstand is tevens de driftrichting van de olievlek te meten. Op die manier kun je zeer efficiënt werken door het schip op tijd bij te sturen. Zelfs heel dunne lagen olie zijn goed op te sporen.

Tijdens het testen hebben TNO en Tech5 - het bedrijf dat van het prototype radarsysteem een marktklaar product maakte - steeds aanpassingen gedaan om een en ander te perfectioneren. Het systeem werkte uiteindelijk zó goed dat Rijkswaterstaat heeft besloten om het permanent te installeren op een van haar schepen.

Voor het systeem zijn nog talloze andere toepassingsmogelijkheden denkbaar, bijvoorbeeld het in kaart brengen van stromingen of van zandduinen die onder water ontstaan na een storm.

Nieuwsredactie, TNO

Contactpersoon:
Ir. Jan Kleijweg, TNO Fysisch en Elektronisch Laboratorium telefoon 070 374 04 34
e-mail kleijweg@fel.tno.nl