Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Algra journalistenkampioen

Jouke Algra van Omroep Friesland is zondag Nederlands journalistenkampioen geworden. Het toernooi werd voor de veertiende maal gehouden in Wijk aan Zee als onderdeel van het Corus-toernooi. Ditmaal fungeerde Hotel De Wijck als speellokaal, waar eigenaar Paul Meiland en zijn team voor optimale omstandigheden zorgden. Er waren 29 deelnemers, onder wie twee vrouwen: Tanja Veenstra uit Utrecht en Karin van Tuijn uit Den Haag. De meeste deelnemers werken voor regionale en landelijke dagbladen, provinciale omroepen en vakbladen.

Jouke Algra was overtuigend de sterkte met 5,5 uit 6. In de laatste ronde vloerde Algra, lid van schaakvereniging Sneek, zijn grootste concurrent Kees Vreeken, docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vreeken was als een wervelwind begonnen met vijf overwinnen op rij maar moest in de slotronde buigen voor de Siciliaanse verdediging van zijn tegenstander. Het is de tweede maal dat Algra de titel wint. Ook in 2001 was hij de sterkste.
Vooraf hadden de meeste deelnemers Peter Boel, lid van ASV Arnhem, getipt als winnaar. Vorig jaar had de Arnhemse freelancer het kampioenschap gewonnen met zes uit zes. Ditmaal ging hij in de vierde ronde onderuit tegen Vreeken.

Buiten Algra, Vreeken en Boel konden de overige deelnemers geen rol van betekenis spelen om de koppositie. René Hennipman leek voor een verrassing te zorgen met 3,5 uit 4 maar werd in de vijfde ronde tot de orde geroepen door Boel. En ook Alexander Münninghoff (Haagsche Courant) kwam niet in het stuk voor. Hij eindigde enigszins teleurstellend in de middenmoot met 3 uit 6.
Traditiegetrouw wordt het journalistentoernooi afgesloten met een diner. Naast de wisseltrofee voor Algra kreeg Kees Vreeken als ongelukkige verliezer in de laatste ronde de schaakbretels uitgereikt. Initiatiefnemer Münninghoff, die het diner steevast opluistert met een Russisch gedicht, deelt volgens geheel eigen criteria deze prijs uit. De winnaar is echter wel verplicht een eigen gedicht voor te dragen, anders gaat deze onderscheiding zijn neus voorbij. Hoteleigenaar Paul Meiland introduceerde dit jaar een nieuwe prijs voor de beste verliezer. Hans Berrevoets van De Dordtenaar, die in 1990 aan de wieg stond van het journalistenkampioenschap, ontving een fraai bierglas.

Eindstand:

1. Jouke Algra 5,5 pnt; 2/3 Kees Vreeken en Peter Boel 5 pnt; 4/7 Jan Beij, Paul de Roos, Martin Voorn en Gerard Bons 4 pnt; etc. Totaal 29 deelnemers.


---

Sport Stemwijzer

Met ingang van vandaag kunnen Nederlanders hun politieke voorkeur ook toetsen aan speciale sportonderwerpen. NOC*NSF heeft daartoe een interactieve sport & verkiezingensite geopend op www.sport.nl. Door te reageren op 11 actuele sportstellingen (het politiek elftal) kunnen bezoekers van de website hun eigen mening geven én deze toetsen aan de reactie van zeven grote politieke partijen. Bezoekers kunnen onder meer reageren op stellingen over sport in het onderwijs, een coördinerend bewindspersoon voor sport, meer sport in de wijken en over de rol van topsport in Nederland.

In een eerder stadium zijn deze stellingen ook voorgelegd aan zeven grote politieke partijen (CDA, PvdA, VVD, SP, Groen Links, D66 en LPF). Hun reacties zijn rechtstreeks terug te vinden op de website, maar kunnen ook gekoppeld worden aan de mening van de internetter. Behalve de mogelijkheden tot het geven van een mening en het toetsen daarvan zijn ook de resultaten van de enquête direct te zien op de site. De sport & verkiezingenpaginas blijven tot ná de provinciale verkiezingen in maart online.

---