Fontys


dinsdag 14 januari 2003
Fontys benoemt twee nieuwe lectoren

Fontys OSO en Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing krijgen lectoraat
De Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen heeft per 1 januari 2003 twee nieuwe lectoren benoemd. Mevr. dr. P. Ponte (51) wordt lector voor het lectoraat Interactieve kennisontwikkeling door practitioners in speciale onderwijssituaties bij Fontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg. Dr. H. A. van Veghel (43) is benoemd tot lector voor het lectoraat Waardeneducatie Filosofie Ethiek bij Fontys Hogeschool Theologie en Levensbeschouwing.

Petra Ponte is sinds 1970 werkzaam in de onderwijssector. In 1984 studeerde zij af als (ortho)pedagoog aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens en na haar studie werkte zij als docent, nascholer, opleidingscoördinator, projectleider en onderzoeker bij achtereenvolgens de Universiteit van Amsterdam, het Gemeentelijk Pedologisch Instituut in Amsterdam en de Educatieve Faculteit Amsterdam. Zij heeft gepubliceerd op het terrein van voortgezet speciaal onderwijs, interne begeleiding in het basisonderwijs, leerlingbegeleiding in het secundair onderwijs en - meer recent - over cross-culturele samenwerking en actie-onderzoek door docenten. In 2002 promoveerde ze op het proefschrift Actie-onderzoek door docenten: Uitvoering en begeleiding in theorie en praktijk . Naast haar lectoraat bij de Fontys is mevr. dr. P.Ponte werkzaam als universitair docent bij het ICLON van de Universiteit Leiden. Zij verzorgt daar onderwijs in het onderdeel Onderzoek van onderwijs. Daarnaast voert zij wetenschappelijk onderzoek uit.

Petra Ponte heeft in haar nieuwe functie als lector de opdracht bij te dragen aan de onderzoeksmatige inbedding van de voortgezette opleidingen binnen het Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg. Haar taak is het zelf uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het ondersteunen van praktijkonderzoek door zowel opleiders als studenten. Dit laatste gebeurt o. a. door een viertal onderzoeksprojecten binnen de door haar te begeleiden kenniskring. Een en ander moet leiden tot een wetenschappelijke en praktische basis voor de toekomstige masteropleidingen van het opleidingscentrum. Bovendien is het de bedoeling dat op basis van curricula voor de mastertrajecten ook consequenties worden geformuleerd voor de curricula in de eerste fase van de opleidingen Speciale Onderwijszorg.

Filosofie
Harald van Veghel studeerde in 1991 bij de Theologische Faculteit Tilburg af in de godsdienstwijsbegeerte. Hij promoveerde in 1999 cum laude op het proefschrift Op goddelijke grond. Heidegger over de theologische fundering van de filosofie. Voor zijn aanstelling bij Fontys heeft Van Veghel sinds 1987 in verschillende functies gewerkt bij de Theologische Faculteit Tilburg en vanaf 1998 als Universitair Docent voor Systematische Wijsbegeerte. Naast zijn functie als lector bij Fontys Hogescholen blijft Harald van Veghel hoofd van het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing van de Universiteit van Tilburg, en docent Filosofie bij de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk van het Bisdom Breda. Daarnaast heeft hij verschillende lidmaatschappen en nevenfuncties op theologisch en wijsgerig gebied, hij is onder andere bestuurslid van de Wijsgerige Vereniging Thomas van Aquino en beleidsadviseur van de humanitaire stichting Mensen Werken voor Mensen (Tilburg).

Harald van Veghel heeft in zijn nieuwe functie als lector de opdracht om wetenschappelijke inzichten uit de wereld van filosofie en theologie te vertalen voor het onderwijs binnen Fontys Hogescholen en de beroepsvelden waarop hun onderwijs gericht is. Hij zal meewerken aan de ontwikkeling van onderwijsmateriaal, naar buiten treden met lezingen en artikelen, en jaarlijks een college aanbieden dat open staat voor alle studenten van Fontys Hogescholen. Van Veghel zal ondersteund worden door de kenniskring waaraan vertegenwoordigers van het vakgebied vanuit Fontys Hogescholen deelnemen, en samen met hen een centrum opbouwen dat als steunpunt en aanspreekpunt kan dienen voor de reflectie over waarden binnen de hogescholen van Fontys.