VERENIGING VNO-NCW


VNO-NCW juicht ICT-aanval op lastendruk toe

DEN HAAG, 14 JANUARI 2002 De ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt de aanpak van het ministerie van Economische Zaken om door slim gebruik van ICT de administratieve lasten voor ondernemers terug te dringen. Zo zijn honderden miljoenen euro's per jaar te besparen. Bovendien valt veel ergernis weg over verschillende en overbodige procedures.

Mooi, maar niet voldoende, zegt VNO-NCW. Uiteraard blijft ook gewone vereenvoudiging en vooral vermindering nodig. VNO-NCW steunt de aanpak die VVD-leider Zalm hiervoor introduceerde. Zalm heeft een systeem voorgesteld vergelijkbaar met het begrotingsbeleid (Zalmnorm.) Ook voor de kosten van regeldruk zou een plafond moeten worden vastgesteld (Zalmnorm 2), dat in vier jaar tijd met 25 procent terugloopt en bewaakt wordt door de minister van EZ.

Wat de aanpak langs de lijn van ICT betreft, hebben overheid en centrale ondernemingsorganisaties in 2001 een gezamenlijk Platform ICT en Administratieve Lasten ingesteld, om de diverse plannen en projecten op dit terrein in samenhang eindelijk eens van de grond te trekken. Dat lijkt nu te gaan werken, zegt VNO-NCW. Er liggen afspraken om, op basis van een open architectuur voor software-opbouw, de komende jaren vier programma's af te ronden.

Uiteraard is inzet van ICT niet de enige oplossing om uit de patstelling van te zware administratieve lasten voor ondernemingen te komen. Vereenvoudiging van wetgeving, beperken van de 'uitvraag', niet langer hanteren van verschillende definities voor dezelfde begrippen, en tot het uiterste beperken van nieuwe wensen op dit terrein, blijven van groot belang.

De overheid moet de komende vier jaar 40 miljoen euro uittrekken om de basisaanpak op de rails te zetten. Die komen uiteraard naast de normale vervangingsinvesteringen van de diverse overheidsdiensten zelf, die de berichtenstroom volgens dezelfde principes zullen moeten gaan verwerken. Aan ondernemingskant zullen diverse branches via proefprojecten met hun leden de berichtenstroom gaan afwikkelen via de nieuwe afspraken. Branche-organisaties in de metalektro, de horeca, de grafische sector en binnen het bedrijfschap detailhandel zijn inmiddels bij projecten betrokken.

14 jan 03 12:00