Ingezonden persbericht

VERENIGING VAN CARMIGGELTVRIENDEN
Persinformatie

Belangstelling voor werk van Simon Carmiggelt nog steeds groot

"Kronkels" in nieuwe uitvoeringen

Amsterdam, 14 januari 2003 - - Vijftien jaar na het overlijden van schrijver/journalist Simon Carmiggelt blijkt er nog steeds veel interesse te bestaan voor zijn werk. Niet alleen voor de talloze - in vele boeken verschenen - verhalen ofwel "Kronkel", maar ook voor nieuwe kunstvormen gebaseerd op zijn werk. De 'Vereniging van Carmiggeltvrienden' is erg blij met deze aandacht. Twee actuele voorbeelden: het toneelprogramma "Kronkels" van Fred Delfgaauw en een liedjesprogramma gebaseerd op Kronkels door Paul Passchier en Frans Ehlhart.

"Kronkels" van Fred Delfgaauw
Wie herinnert zich niet een Kronkel. Over de kleine man en het grote leed. Over de kleine glaasjes en de grote dorst. Over de kleine uurtjes en de grote gedachten, die de volgende dag maar al te kleinen blijken te zijn. Over het leven zelf dat met geen pen te beschrijven is ...... hoewel, mijnheer Carmiggelt kwam een heel eind. Inktzwart en vederlicht tegelijkertijd. Over zeurende vrouwen en zwijgende kasteleins, kortom ..... een Kronkel dus. De voorstelling "Kronkels" van Fred Delfgaauw, geïnspireerd op het werk van Simon Carmiggelt, zal bezoekers naar een duidelijke Carmiggelt-sfeer voeren. Voorstellingen vinden in 2003 door het gehele land plaats (zie: www.delfgaauw.nl). De recensies zijn lovend:

· 'Kronkels - een teder en toegewijd vlechtwerk van weemoed en zachtjes schrijnend verlies, met genoeg grappen om lichtvoetig te blijven' (NRC); · 'Komisch, aandoenlijk en ontroerend - Delfgaauw is een romanticus en een moralist en bovendien een fenomeen dat nog altijd niet voldoende op zijn waarde wordt geschat' (Haagse Courant);
· 'Een meesterlijk, melancholiek miniatuurtje' (Volkskrant); · 'Een soort monument voor Carmiggelt, een aantal Kronkels van de 21ste eeuw. Met Kronkels bewijst Fred Delfgaauw eens te meer dat zijn theaterkunst uniek is in Europa en misschien zelfs wel in de wereld' (Algemeen Dagblad).

Vereniging van Carmiggeltvrienden
In de loop van de jaren heeft het werk van Simon Carmiggelt altijd in de belangstelling gestaan van een grote groep 'fans'. Sinds maart 2000 is de Vereniging van Carmiggeltvrienden actief. De doelstelling van de vereniging is:
'Het uitdragen van het werk van de schrijver/journalist S. Carmiggelt, teneinde de culturele waarde ervan te behouden.'

Naast de activiteiten van de vereniging signaleert het bestuur met genoegen dat de belangstelling voor het werk van Simon Carmiggelt ook nu nog steeds groot is. Vooral, dat het literaire werk van hem nog inspirerend werkt voor andere kunstuitingen!

Vereniging van Carmiggeltvrienden
Secretariaat: Ruud Broens, Hamontstraat 38, 1066 NB Amsterdam, tel.: 020-6173827


- - - - - - - - - - -

Vereniging van Carmiggeltvrienden
De vereniging stelt zich tot doel:
"Het uitdragen van het werk van de schrijver/journalist S. Carmiggelt, teneinde de culturele waarde ervan te behouden en de nagedachtenis aan zijn persoon levend te houden."
De vereniging wil dit doel ondermeer bereiken door: · het uitgeven van een verenigingsblad met de titel "Nieuwsblad voor Carmiggeltvrienden";
· het verder uitbouwen van de bestaande Carmiggelt bibliografie; · het organiseren van culturele bijeenkomsten;
· het bieden van ondersteuning bij en uitvoering van tentoonstellingen of andere openbare uitingen.
In het verenigingsblad "Speciaal voor ons", dat 2 Ã 3 maal per jaar verschijnt, wordt veel aandacht besteed aan nieuws en nieuwtjes over en van S. Carmiggelt alsmede aan oud en onbekend(er) werk van de schrijver. Naast "Speciaal voor ons" ontvangen leden ook het door Ruud Broens uitgegeven "Carmiggelt Nieuwtjes Bulletin", volledig gewijd aan korte nieuwsberichten over (het werk van) Simon Carmiggelt. Tevens treft de lezer in dit bulletin boeken en Carmiggeltiana aan, die door abonnees te koop worden aangeboden. De kosten van het lidmaatschap van de Vereniging van Carmiggeltvrienden bedragen â'¬ 20,- per jaar. Dit bedrag kan worden overgemaakt op girorekening nummer 8784080 t.n.v. Vereniging van Carmiggeltvrienden, Hamontstraat 38, 1066 NB Amsterdam.

- - - - - - - - - - - -
(Recensie: Jakob Brons - Vereniging van Carmiggeltvrienden) KRONKELS van Fred Delfgaauw:
Een voorstelling geïnspireerd op het werk van Simon Carmiggelt "Hoe is het mogelijk dat we onze helden van zo kort geleden niet meer herkennen". Dat is de vraag die Fred Delfgaauw zichzelf een tijdje geleden stelde, nadat hij zag dat 'een koppel dertigers' niet wisten wie de persoon op een foto was: Simon Carmiggelt. "Binnen vijftien jaar lijkt een held vergeten; daar moet ik wat aan doen", zegt hij. Fred Delfgaauw gaat het land in met een voorstelling, gebaseerd op het leven en werk van Simon Carmiggelt. De titel: Kronkels.
Fred Delfgaauw probeert met 'Kronkels' niet in eerste instantie Simon Carmiggelt uit te beelden. Wel, een tijdbeeld opnieuw te (laten) beleven. Of, zoals hij zelf zegt: "Ik probeer niet om een aantal kronkels van Simon Carmiggelt na te spelen, want die zijn nauwelijks te spelen. Er zit bijna nooit een conflict in; ze eindigen haast altijd in berusting. Maar mijn uitgangspunt is een soort heimwee naar de tijd van Carmiggelt. Een tijd van onschuld, kun je nu - na vijftien jaar - wel zeggen. Men had nog tijd, er was meer fatsoen en er waren duidelijker normen. En waar is de gewone man gebleven?"
Op het toneel komt die gewone man tot leven in de persoon van de heer Posthuma. Dat is in de voorstelling de man die veertig jaar lang de 'Kronkels' van Carmiggelt uit het kopijbusje naast de deur van S.C. heeft gehaald. Ze ook allemaal heeft gelezen en een enorme bewondering voor S.C. heeft. In een tijdsbestek van anderhalf uur ontmoet Posthuma een aantal personen en zijn er gesprekken met zeer herkenbare personages: een kastelein, hoer, voetbalsupporters, toiletjuffrouw en oude man. Posthuma wordt gespeeld door Delfgaauw en de tegenspelers worden verbeeld door maskers die, meer of minder aangekleed, ook door Delfgaauw op de hand worden getoond. Het decor, dat bestaat uit een groot (kronkel)archief, versterk het gevoel dat de toeschouwer een stap terug doet in de tijd. Herinneringen aan toen worden opgewekt door de personages die "Kronkels" vertellen. Niet de Kronkels van S.C., maar Kronkels van nu in een jasje van toen, waarbij bijvoorbeeld de toiletjuffrouw het niet heeft over bloemetjes op het toiletpapier, maar over junks. Tegenstellingen ofwel veranderingen in de tijd worden duidelijk. Waanzin tegenover weemoed. Fred Delfgaauw zelf omschrijft het als "een voorstelling over woede en verdriet en een hunkering naar de tijd van Carmiggelt. Hij is daarbij een ijkpunt."
Alhoewel Carmiggelt zelf - verbeeld door een masker - in het begin maar kort ten tonele wordt gevoerd, weet Delfgaauw gedurende de hele voorstelling een duidelijke Carmiggelt-sfeer te creëren Het is verbazend dat één persoon voor een imponerende bruine archiefstelling, uit de verschillende laden tegenspelers (maskers) weet te halen en deze neerzet als herkenbare personages. Ze zouden zo uit een echte Kronkel weggelopen kunnen zijn. Zoals de oude man in z'n regenjas, aan het einde van de voorstelling. Dan bekruipt je het gevoel: 't is goed dat er nog mensen zijn die zich bekommeren om anderen⤦
Studio Peer presenteert: Fred Delfgaauw - Kronkels Concept en tekst: Fred Delfgaauw
Regie: Aike Dirkzwager
Techniek: Jan Kortbeek
Voorstellingen door het gehele land; informatie: www.delfgaauw.nl

Voor redactionele informatie:
Jakob Brons
Molenstraat 130 - 7321 BH Apeldoorn
Tel: 055 - 3603317 / e-mail: jakbrons@cs.com