European Commission

EO/03/1 13 januari 2003

De meeste europese landen hebben een Ombudsman in hun grondwet

De nationale rechtssystemen van bijna al de lidstaten voorzien nu in het recht om te klagen bij een Ombudsman of een petitie te richten aan het Parlement als een grondwettelijk of een wettelijk beginsel. 11 van de 15 lidstaten bevatten dit recht in de grondwet. Dit geldt ook voor 6 van de 10 landen die in 2004 tot de Unie zullen toetreden.

Deze informatie werd bekomen via een onderzoek dat werd uitgevoerd door het bureau van de Europese Ombudsman. Het vroeg aan ombudsmannen en gelijkaardige organen in de lidstaten en de kandidaat-lidstaten "Is de ombudsman of een gelijkaardig bureau, en/of het petitierecht opgenomen in de grondwet van uw land ?"

België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Spanje, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Finland en Zweden bevatten het recht te klagen bij een Ombudsman en/of het petitierecht bij het Parlement in hun Grondwet, alsook Estland, Hongarije, Litouwen, Polen, de Slovaakse Republiek en Slovenië.

Het recht om een klacht in te dienen bij de Europese Ombudsman is voorzien in artikel 21 van het EG Verdrag, terwijl artikel 195 voorziet in een Europese Ombudsman.

Om dit onderzoek te raadplegen, kunt u de volgende link bezoeken:

http://www.euro-ombudsman.eu.int/letters/nl/default.htm

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met de Heer Ian Harden, Hoofd van de Juridische Afdeling, tel : 00 33 3 88 17 23 84