Gezondheidsraad

Persbericht

Tetrachloroethylene (PER)

Vandaag is een advies verschenen dat is opgesteld op verzoek van de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit advies beoordeelt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad de gezondheidskundige gevolgen van beroepsmatige blootstelling aan tetrachloorethyleen (PER) in de lucht op de werkplek. De Gezondheidsraad meent dat de gezondheid geen schade lijdt wanneer de blootstelling aan tetrachloorethyleen gemiddeld over een werkdag lager is dan 138 milligram per kubieke meter lucht.

Tetrachloorethyleen is een kleurloze vloeistof met een etherische geur. Deze wordt onder meer gebruikt als oplosmiddel in stomerijen, als intermediair in chemische syntheses, als ontsmettingsmiddel voor granen en bij de extractie en ontvetting van metalen.

Tetrachloorethyleen kan bij de mens huidirritatie, oogirritatie en incidenteel overgevoeligheid van de huid veroorzaken. Bij proefdieren zijn na inademing van tetrachloorethyleen afwijkingen gevonden aan het zenuwstelsel, de lever en de nieren. Bij ratten en muizen kan de stof kanker (nier- en levertumoren) veroorzaken. De Commissie WGD van de Gezondheidsraad meent echter dat deze tumoren niet relevant zijn voor de beoordeling van de risico's van blootstelling aan de stof voor de mens.

Uit onderzoek bij vrijwilligers en blootgestelde werknemers blijkt dat de eerste belangrijke effecten die optreden bij blootstelling aan tetrachloorethyleen van neurotoxische aard zijn. De commissie baseert haar aanbeveling voor een gezondheidskundige advieswaarde op het voorkomen van die neurologische effecten maar ook op oogirritatie. Zij beveelt voor tetrachloorethyleen een gezondheidskundige advieswaarde aan van 138 milligram per kubieke meter lucht, gemiddeld over een werkdag van acht uur. De Gezondheidsraad verwacht dat zich beneden deze grenswaarde geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid van werknemers zullen voordoen.

prof. dr GJ Mulder, Universiteit Leiden, voorzitter · dr RB Beems, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu · dr P Boogaard, Shell Internationale BV · dr PJ Borm, Heinrich Heine Universität Düsseldorf (Duitsland) · mr JJAM Brokamp, Sociaal-Economische Raad, adviseur · dr ir DJJ Heederik, IRAS, Universiteit Utrecht · drs AAJP Mulder, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, adviseur · dr PL Pal, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten · mevr prof. dr IM Rietjens, Universiteit Wageningen · dr H Roelfzema, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, adviseur · prof. dr ir T Smid, KLM Arbo Services BV, Vrije Universiteit · dr GMH Swaen, Universiteit van Maastricht · dr R Woutersen, TNO Voeding · P Wulp, arts, Arbeidsinspectie · mevr dr ASAM van der Burght, Gezondheidsraad, secretaris · mevr dr JM Rijnkels, Gezondheidsraad, secretaris. Het advies is opgesteld in samenwerking met de Nordic Expert Group for Criteria Documentation of Health Risks from Chemicals.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt mw dr ASAM van der Burght, tel. (070) 3407017, e-mail: A.vander.Burght@gr.nl. 14 januari 2003