ANBO

Utrecht, 14-01-2003
Succes ANBO voor 50-plussers: regio Amsterdam schaft roze strippenkaart niet af
In de regio Amsterdam blijven senioren ook in de toekomst met korting reizen met de bus, tram en metro. Dat is het resultaat van het krachtige protest dat de leden van de ANBO in Amsterdam de afgelopen maanden hebben laten horen tegen de afschaffing van de gereduceerde strippenkaart voor 65-plussers.

Als gevolg van een besluit van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat mogen regionale overheden zelf bepalen of zij het kortingstarief voor ouderen in het openbaar vervoer handhaven of afschaffen. Dat zou betekenen dat senioren in de ene regio wel en in de andere regio niet met korting kunnen reizen op bus, tram en metro. Juist senioren zijn in grote mate afhankelijk van het openbaar vervoer. Vaak beschikken zij niet of niet meer over een auto. Goed en betaalbaar openbaar vervoer is voor hen noodzakelijk om zo volwaardig mogelijk aan het maatschappelijk leven te kunnen blijven deelnemen. Afschaffing van de reductieregeling voor 65-plussers zou, nog afgezien van de reguliere prijsstijging, voor 2,2 miljoen 65-plussers leiden tot een prijsstijging van maar liefst 60 procent.

Het ANBO gewest Amsterdam heeft stevig gelobbyd bij de gemeente Amsterdam, een van de belangrijkste partijen in het ROA, het Regionaal Overleg Amsterdam. En met resultaat: het ROA heeft het standpunt van de ANBO, voor 50-plussers overgenomen: de roze strippenkaart voor senioren in de regio Amsterdam blijft!

Landelijke actie
Ook de landelijke seniorenorganisaties verenigd in het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) voerden in 2002 actie tegen de afschaffing van de kortingsregeling 65-plussers. Het CSO bepleitte een uniforme, landelijke kortingsregeling voor ouderen. Het feit dat ouderen straks in de ene regio wel met korting kunnen reizen en in de andere regio niet, leidt tot rechtsongelijkheid en tot onduidelijkheid bij de reiziger, aldus de seniorenorganisaties.

Het ROA onderschrijft de mening van de seniorenorganisaties dat over een reductieregeling voor het openbaar landelijk besloten dient te worden. Het ROA heeft aangekondigd dit standpunt te zullen inbrengen in het landelijk overleg over deze maatregel.