D66

SBO onderwijsrapport geeft D66 gelijk

Kennisontwikkeling

Thom de Graaf

14-01-2003 - Het rapport van het sectorbestuur onderwijsarbeidsmarkt toont glashard aan, dat de volgens D66 hoognodige investeringen in onderwijs zichzelf terugverdienen. Het verhogen van het opleidingsniveau en het verminderen van voortijdige schooluitval hebben positieve effecten op de volksgezondheid, criminaliteit ("normen en waarden") en het beroep dat mensen doen op de sociale zekerheid. D66 is de enige partij die niet alleen in woorden het belang van onderwijs erkend, maar ook de middelen vrijmaakt die nodig zijn voor een sprong voorwaarts.

We hebben al een grote achterstand als het gaat om de investering in onderwijs: vergelijkbare landen investeren stuk voor stuk veel meer in onderwijs dan Nederland, dat op het niveau van Tsjechië en Slowakije zit.

De eerste en meest zichtbare barst in onze tot voor kort sterke kenniseconomie is het lerarentekort. D66 heeft dat in de vorige campagne al een nationale ramp genoemd. Op dit moment heeft nog maar de helft van de leerlingen een bevoegde leraar. Vorig jaar zijn er maar 3 leraren wiskunde afgestudeerd in heel Nederland! Het tekort aan leraren zal de komende drie jaar verdrievoudigen in het voortgezet onderwijs.
Thom de Graaf: "Als we nú geen actie ondernemen zijn de huidige problemen in het onderwijs nog niets bij wat ons te wachten staat."

Investeringen in onderwijs verdienen zichzelf terug, zo toont het SBO-rapport aan. Het verhogen van het gemiddeld opleidingsniveau en het verminderen van voortijdige schooluitval hebben positieve effecten op gezondheid, criminaliteit ("normen en waarden") en het beroep dat mensen doen op de sociale zekerheid. Het SBO-rapport stelt letterlijk: "het individueel en maatschappelijk rendement van onderwijs is hoog: investeren is terugverdienen". D66 is de enige partij die niet verblind is door staatsschuld-fetishisme; in ons programma doen wij er iets langer over om de staatsschuld af te lossen, omdat het - maatschappelijk en economisch - veel meer oplevert om nu de problemen in het onderwijs op te lossen, de flessenhals van onze economie. Op termijn maakt de D66-investering in onderwijs het overigens eenvoudiger om de staatsschuld af te lossen, omdat een beter opgeleide beroepsbevolking meer verdient.

De Graaf: `Bij het lezen van de conclusies van het rapport miste ik aan het eind de slotconclusie "dus stem D66". D66 is de enige partij die niet alleen mooie woorden spreekt over onderwijs, maar hier ook daadwerkelijk de prioriteit legt.'

Pour mémoire:

D66 investeert 2.5 miljard in onderwijs; dat is ruim 12 maal zoveel als het CDA en 25 maal zoveel als de VVD.