Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 14-01-2003 Persbericht omvangrijk onderzoek afgerond (HP 14.00 uur) Dinsdag 14 januari 2003

Heerlen, omvangrijk onderzoek Divisie Regionale Recherche afgerond.

Vandaag, 14 januari 2003, heeft de Divisie Regionale Recherche van de politieregio Limburg-Zuid op 21 plaatsen in Zuid-Limburg doorzoekingen verricht. Gelijkertijd werden in Spanje 3 en in België en Duitsland elk een doorzoeking verricht. Daarbij zijn in totaal elf verdachten aangehouden, van wie een in Spanje.
In beslag genomen werden o.a. ongeveer 110.000 euro, een aantal vuurwapens en vele administratieve bescheiden.
Met deze actie wordt een onderzoek afgerond dat 16 maanden heeft geduurd.
In oktober 2001 is de Divisie Regionale Recherche gestart met een onderzoek naar een criminele organisatie die zich hoofdzakelijk bezig hield met de productie van en handel in synthetische drugs. Gelet op de omvang van het onderzoek verleende de Koninklijke Marechaussee en rechercheurs uit het politiedistrict Sittard assistentie aan dit onderzoek.
Al ras bleek dat de organisatie ook vertakkingen had in het buitenland. Daarom is het afgelopen jaar ook zeer intensief samengewerkt met de Belgische, Franse en Spaanse politie. Twee leveringen van XTC-tabletten en wapens vanuit Zuid-Limburg naar Spanje zijn onderschept. Daarbij zijn totaal 78.000 XTC-tabletten in beslag genomen en 47,8 kilo amfetamine. Daarnaast zijn in Beek en Hoensbroek twee XTC-laboratoria ontmanteld. In beide laboratoria en bij diverse doorzoekingen zijn in totaal duizenden liters vloeistoffen waarmee synthetische drugs gemaakt kunnen worden in beslag genomen alsmede 160 kilo amfetamine. In verband met het vorenstaande zijn het afgelopen jaar reeds 17 verdachten in dit onderzoek aangehouden.

Met de in beslag genomen grondstoffen en drugs hadden ongeveer vijf en een half miljoen XTC-pillen gemaakt kunnen worden. De totale straatwaarde van deze pillen zou in Nederland ongeveer 30 miljoen Euro hebben bedragen. In Spanje bedraagt de straatwaarde van deze partij drugs ongeveer 60 miljoen Euro.
Verder werden tijdens het onderzoek vijf doorgeladen vuurwapens, een mitrailleur inclusief houder en munitie en twee scherpe handgranaten in beslag genomen.

De actie startte vanmorgen om 06.00 uur en zal nog een gedeelte van de middag voortduren. Het Openbaar Ministerie in Maastricht gaf leiding aan het gehele onderzoek. Aan de afsluitende actie zelf hebben vandaag ongeveer 150 politiemensen deelgenomen. Het grootste gedeelte personeel uit de Politieregio Limburg- Zuid en verder leden van de Koninklijke Marechaussee. De doorzoekingen van de locaties werden verricht in het bijzijn van drie Rechters-commissaris en hun griffiers.
Er werden 11 verdachten aangehouden, 10 mannen en een vrouw, variërend in leeftijd tussen 22 en 58 jaar. In beslag genomen werden o.a. 110.000 euro, twee geladen vuurwapens, een flobertgeweer en een gaspistool, een aantal nepvuurwapens die niet van echt te onderscheiden waren, twee bivakmutsen, een Mercedes-Benz jeep, diverse administratieve bescheiden waaronder Pcs en diskettes, steek- en slagwapens, pepperspray en traangas, telefoons, enkele tientallen liters vloeistoffen en enkele kilos bindmiddelen voor de fabricage van synthetische drugs en een kluis, waarvan de inhoud nog niet bekend is. Daarnaast trof de politie een hennepkwekerij aan bestaande uit 2300 hennepplanten.

Om een idee te geven wat de kosten voor de politie zijn geweest van het 16 maanden durend onderzoek is een globale raming van deze kosten gemaakt. De teamleiding schat dat het onderzoek ongeveer anderhalf miljoen Euro heeft gekost.

---