VERENIGING VNO-NCW

Stichtingen Afwikkeling Onverzekerde Vorderingen opgeheven

Stichtingen Afwikkeling Onverzekerde Vorderingen Sovjet Unie en Iran opgeheven
DEN HAAG, 14 JANUARI 2003 De Stichting Afwikkeling Onverzekerde Vorderingen op de Voormalige Sovjet Unie (SAOV) is per begin dit jaar opgeheven. De SAOV was in 1994 door destijds VNO opgericht om de belangen te behartigen van (aanvankelijk) een honderdtal Nederlandse exporteurs die vorderingen hadden op de voormalige Sovjet Unie. Het betrof vorderingen die niet door verzekering gedekt waren. Laatstelijk ging het nog om een bedrag van rond 20 miljoen euro.

De SAOV heeft zich ingezet om de afwikkeling van de vorderingen te vergemakkelijken en samen met een tiental crediteurenclubs uit andere landen een raamakkoord met Rusland te sluiten over de schuldafwikkeling. In de eerste jaren van het bestaan van de SAOV werd nauwelijks voortgang geboekt; het politieke en economische klimaat in Rusland was daar in hoge mate debet aan. In april 2001 werd echter het raamakkoord met de Russische vice-minister van Financiën Kolotukhin gesloten, dat begin 2002 werd omgezet in een regeringsdecreet. Daarmee kon het proces van de afwikkeling van de schulden een aanvang nemen.

In de loop van 2002 is, vooral om kosten te besparen, de resterende taak van de SAOV, met goedkeuring van de bij de SAOV aangesloten crediteuren, overgedragen aan de Duitse Hermes Gesellschaft für Finanzdienstleitungen mbH. Hermes heeft reeds een omvangrijke portefeuille aan dergelijke vorderingen in beheer.

VNO-NCW heeft een aantal jaren geleden een vergelijkbare Stichting Afwikkeling Onverzekerde Vorderingen Iran opgericht. Alle vorderingen die onder de door deze stichting bereikte schuldenregeling vielen (in totaal bijna 70 miljoen euro) zijn inmiddels door Iran geheel voldaan. Ook deze stichting zal op korte termijn worden opgeheven.

Het bestuur van beide stichtingen bestaat uit Mr F. Korthals Altes (Minister van Staat en oud voorzitter van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering), Drs M.J.M. Verhagen, voorzitter van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, en Mr W.L.E. Quaedvlieg, VNO-NCW.