Beers Bedrijfsauto

Scania en de Eurpese Unie nodigen de Europese chauffeurs uit voor de 'Young European Truck Driver' competitie
---

14/01/2003
Young European Truck Driver 2003 Scania organiseert in 2003 de grootste chauffeurscompetitie die ooit in Europa heeft plaatsgevonden. In samenwerking met de Europese Unie, en gesponsord door Michelin, Shell en de IRU, worden chauffeurs uitgedaagd om onderling hun kennis en vaardigheden te meten op het gebied van verkeersveiligheid en brandstofbesparing alsmede behendigheid. Van de wedstrijden maken zowel theoretische tests als praktijkproeven deel uit. De competitie wordt in 20 Europese landen, waaronder alle EU-leden, tegelijkertijd gehouden en komt voort uit het jaarlijks door Scania in Brussel georganiseerde Road Safety Seminar.

Eén van de belangrijkste doelstellingen van de competitie is het vergroten van de verkeersveiligheid op de Europese wegen en de chauffeurs nog meer bewust maken van hun rol hierin. Jaarlijks vallen er in Europa ca. 40.000 verkeersslachtoffers, waarbij met name de groep tussen 14 en 25 jaar relatief zwaar wordt getroffen; voor hen is het zelfs doodsoorzaak nummer één! Door het ondersteunen van de competitie wil de EU een actieve bijdrage leveren aan het terugdringen van het grote aantal slachtoffers. Naast de verkeersveiligheid beoogt de competitie ook het imago van het chauffeursvak naar een hoger plan te tillen.

De 'Young European Truck Driver' competitie wordt in Nederland georganiseerd door Beers Bedrijfsauto, importeur/distributeur van Scania bedrijfsauto's, en vindt over meerdere rondes plaats. Bij de eerste volledig theoretische voorronde, die plaatsvindt in maart 2003, worden de kandidaten getoetst aan de hand van hun kennis op het gebied van verkeersregels en -veiligheid. De tweede ronde omvat naast een theoretische test ook praktijkproeven. Hierbij mogen de kandidaten hun vaardigheden tonen op het gebied van behendigheid en veilig en zuinig rijgedrag. Door een anticiperend en defensief rijgedrag wordt niet alleen de veiligheid vergroot maar ook het brandstofverbruik verlaagd. Tegen de zomer vindt tenslotte de nationale finale plaats. De Europese finale vindt plaats in september 2003 bij Scania in het Zweedse Södertälje. De eerste prijs is een bijzondere reis naar Brazilië waar o.a. met een Road-Train door de jungle wordt gereden. Ook staat er een bezoek aan de Scania fabriek in São Paulo op het programma.

Alle chauffeurs (M/V) van zware vrachtauto's, boven de 16 ton GVW, die full-time werkzaam zijn, beschikken over het rijbewijs CE en niet ouder zijn dan 30 jaar (uiterlijk geboren in 1973) komen voor de competitie in aanmerking. Uiteraard is deze competitie niet alleen voorbehouden voor chauffeurs die Scania rijden, maar is hij ook toegankelijk voor chauffeurs die een ander merk rijden. Een inschrijfformulier is verkrijgbaar via de Scania dealervestigingen of via de advertenties in de vakbladen. Naar verwachting zullen door geheel Europa zo'n 30 à 35.000 chauffeurs de strijd met elkaar aangaan.