---

Ministerie van Defensie



---

Orion voert eerste missie boven Afghanistan uit

14-01-2003

Het P-3C Orion maritiem patrouillevliegtuig van de Koninklijke Marine dat vanaf een vliegveld in de Verenigde Arabische Emiraten deelneemt aan de strijd tegen het internationaal terrorisme heeft maandag (13 januari) voor het eerst een verkenningsmissie uitgevoerd boven Afghanistan. Tot nu toe opereerde het toestel uitsluitend boven de wateren rond het Arabisch Schiereiland. De inzet van de Orion vloeit voort uit een verzoek van de Verenigde Staten. De Nederlandse Orion is een van de weinige vliegtuigen die beschikt over een infrarood detectiesysteem waarmee vanaf grote hoogte hoogwaardig beeldmaterieel gemaakt kan worden.

De taken die de Orion vervult zijn verkenning, surveillance en identificatie. Aan de inzet van het vliegtuig boven Afghanistan zijn niet meer risico's verbonden dan aan de huidige inzet boven de wateren rond het Arabisch Schiereiland, aangezien het patrouillevliegtuig op grote hoogte vliegt. Het toestel kan tot twaalf uur vliegen zonder brandstof bij te tanken en heeft daardoor een zeer grote actieradius. In de Verenigde Arabische Emiraten is sinds 28 juni 2002 een P-3C Orion van de marine gestationeerd.

Voor het uitvoeren van de verkenningen beschikt de Orion over verschillende systemen zoals de Star Safire infraroodcamera. Deze moderne sensor bewees zijn waarde al in de zomer van 2002 toen het Nederlandse toestel een belangrijke vervulde bij het opsporen van een aantal verdachte snelle motorboten in de wateren rond het Arabisch Schiereiland.

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme