---

Ministerie van Defensie



---

foto: Premier Balkenende bezoekt Leeuwarden (Joachim de Ruijter)

Minister-president Balkenende bezoekt vliegbasis Leeuwarden

14-01-2003

Minister-president Jan-Peter Balkenende en staatssecretaris Cees van der Knaap (Defensie) brengen vandaag (14 januari) een werkbezoek aan de vliegbasis Leeuwarden. Na aankomst op de vliegbasis met een Cougar-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht werden de bewindslieden rondgeleid bij het 323-squadron. Dit squadron is onder meer verantwoordelijk voor de tactische training en de ontwikkeling van tactieken voor de F-16's van de luchtmacht en andere NAVO-partners. Balkenende en Van der Knaap woonden een voorbereidende flight-briefing bij voor het uitvoeren van een oefenvlucht met F-16's en zij volgden een F-16 vlieger tijdens de laatste voorbereidingen voor zijn vlucht.

Minister-president Balkenende bezoekt vanmiddag een F-16 simulator en staatssecretaris Van der Knaap de onderhoudshangaar van de Search-and-Rescue eenheid van de Koninklijke Luchtmacht. Deze beschikt over reddingshelikopters voor het opsporen en redden van verongelukte vliegers uit zee. De helikopters spelen ook een belangrijke rol bij het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Tot slot waren de bewindslieden aanwezig bij de debriefing van de F-16 oefenvlucht waarvan zij in de ochtend de flight-briefing hadden bijgewoond.

De bewindslieden waren op Leeuwarden te gast van luchtmachtbevelhebber luitenant-generaal Dick Berlijn en de commandant van de Friese vliegbasis kolonel Paul Mulder (foto: Joachim de Ruijter).