RESEARCH INTERNATIONAL

Helft Nederlanders niet trots op eigen land

Uit een representatieve steekproef onder 1008 inwoners van Nederland, uitgevoerd door Research International, blijkt dat de helft van de ondervraagden er niet trots op is om hier te wonen. Dit geldt met name voor mensen uit de hoogste en laagste sociale klasse. De andere helft, die 'redelijk' tot 'erg trots' op Nederland is, komt grotendeels uit de middenklasse.

Waarom is de helft van de Nederlanders niet trots op hun eigen land? 'Een belangrijke reden hiervoor is de onvrede over de huidige politiek situatie', vertelt senior onderzoeker Jacqueline Jonkers. 'Bijna 1 op de 5 ondervraagden heeft een negatief beeld van de Nederlandse politiek en geeft aan zich ervoor te schamen. Verder noemt 15 procent een toenemend gevoel van onveiligheid als reden; criminaliteit en zinloos geweld - vaak in combinatie met te lage straffen voor de daders zijn een doorn in hun oog. Ook vindt circa 10 procent dat het allochtonenbeleid te wensen over laat: deze groep meent dat er teveel buitenlanders in Nederland wonen en zegt zich 'buitenlander in eigen land' te voelen'.

De ondervraagden die wel trots zijn om in Nederland te wonen, roemen de grote vrijheid en goede sociale voorzieningen. Daarnaast is bijna 1 op de 10 van mening dat 'Nederland gewoon een fijn land is', of dat 'men nou eenmaal hier geboren is en zich ook echt Nederlander voelt'. Jonkers: 'De opmerking 'Ik zou nergens anders willen wonen', kwamen we vaak tegen.'

Uit de steekproef blijkt verder dat in de categorie 'trots op Nederland' relatief veel jongeren tussen 16 en 24 jaar en 55plussers zitten. Bovendien zijn getrouwde of samenwonende mensen trotser dan gescheiden mensen. Tot slot houden Randstedelingen er geen significant andere mening op na dan de overige Nederlanders, en zijn vrijwel evenveel mannen als vrouwen trots/minder trots op Nederland.

Opmerking voor de redactie:
De meting is verricht met behulp van het Lightspeed panel, het representatieve online panel waarover Research International beschikt.