Korps: Friesland, plaats: Fryslân 14-01-2003
Politieberichten van 14/1 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Garyp: oud- en nieuwviering
De afgelopen weken heeft de politie Burgum onderzoek verricht naar de perikelen rondom de oud- en nieuwviering in Garyp. In totaal werden 12 mannen in de leeftijd van 16 tot 47 jaar, allen afkomstig uit Garyp, aangehouden. Twee van deze verdachten zijn minderjarig. Het begon omstreeks 01.30 uur op de Ielke Boonstraloane alwaar de politie een groep van ongeveer 15 à 20 jongeren traceerde die een oude auto voortduwden. Zij wilden deze in het centrum van het dorp in brand steken. Dit werd door de politie voorkomen en de auto werd in beslag genomen, hetgeen kwaad bloed zette bij de jongeren. Uit de groep werd een molotovcocktail gegooid naar de politieauto. Door een snelle reactie van de politiemensen miste deze doel. Ter plaatse werd één verdachte aangehouden. De jongeman werd overgebracht naar het bureau. In de loop van de dag werden hiervoor nog twee jongens aangehouden. Vervolgens kwam omstreeks 03.45 uur de melding binnen dat een leegstaande woning op de hoek van de Greate Buorren Inialoane in brand stond. Dit vuur werd door de brandweer geblust. De woning is eigendom van de woningbouwvereniging "Talma". Omstreeks 05.45 uur kwam een melding binnen dat dezelfde woning weer in de brand stond. Nu was er sprake van een uitslaande brand en kon de brandweer niet voorkomen dat de gehele woning afbrandde. Tijdens de brand stond een groep van 30 à 40 man toe te kijken. Wel werd er met vuurwerk gegooid, echter van een bedreigende sfeer was geen sprake. Op een gegeven moment gaf de brandweercommandant aan dat zijn mensen hinder ondervonden van de aanwezige jeugd. Door de aanwezige politiemensen is niet waargenomen dat daadwerkelijke bedreigingen of handelingen tegen de brandweermensen werden ondernomen en vonden op dat moment dan ook een hardhandig optreden tegen de groep niet noodzakelijk. De zaak dreigde niet te escaleren. Wel trachtten twee verdachten een brandkraan dicht te draaien, hetgeen op dat moment niet door de politiemensen is gezien. In de loop van het onderzoek werden deze twee verdachten aangehouden. De schade wordt door de woningbouwvereniging geschat op zeker honderdduizend euro. Vervolgens kwam omstreeks 09.15 uur een melding binnen dat op de parkeerplaats aan de Greate Buorren een kantoorunit in brand stond. De unit was eigendom van een wegenbouwbedrijf uit Marum, die aldaar bestratingwerkzaamheden verrichtte. De gehele unit brandde uit. De schade wordt geschat op ongeveer 20.000.- Zoals gezegd werden 12 verdachten aangehouden. Enkele van deze verdachten hebben enige dagen op het politiebureau vastgezeten. Na afloop van het onderzoek werden zij weer in vrijheid gesteld. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt o.a. ter zake belemmeren van bluswerkzaamheden, verzet bij aanhouding, openlijke geweldpleging, brandstichting en vernieling.

Buitenpost: vrouw in rolstoel te water
Op dinsdagochtend omstreeks 07.00 uur kreeg de politie een melding dat aan het Oost een vrouw in een rolstoel bij haar woning in een sloot was geraakt. De politie is de sloot ingegaan en heeft de 62-jarige inwoonster uit Buitenpost door middel van een ladder uit de sloot gehaald omdat zij niet in staat was op eigen kracht op de wal te komen. De vrouw had onderkoelingsverschijnselen. Ambulancepersoneel en brandweer hebben assistentie verleend. De vrouw is thuis onder de douche gezet en behoefde niet voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Drachten: autoinbraak
Afgelopen nacht is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Ropta. Men heeft een radio/cd-speler meegenomen. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen. Aangifte werd gedaan door een 24-jarige inwoner uit Drachten.

Veenwouden: auto-inbraken
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een zestal auto`s, die geparkeerd stonden op de Joh. Prinsstraat, Eikenstraat (2), Vlieren (2) en de Berken. In alle gevallen kwam men binnen door verbreking van het portier. Uit de auto`s werd geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan

Sloten: inbraak horecagelegenheid
Afgelopen nacht werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Dubbelstraat. Het slot van de toegangsdeur werd geforceerd. Het geld uit de kassalade werd ontvreemd. Twee gokkasten werden opengebroken en het daarin aanwezige geld werd eveneens weggenomen. Een medeweker, een 37-jarige inwoner van Sloten, heeft aangifte gedaan.

Drachten: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 08.25 uur wilde een 44-jarige inwoonster van Drachten, met haar fiets vanaf de Wielewalen de Noorderdwarsvaart oversteken. Zij zag daarbij een bromfiets, bestuurd door een 16-jarige inwoner van Drachten, over het hoofd. De vrouw kwam ten val en werd voor onderzoek (vermoedelijk hersenschudding) overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: inbraak kantoor
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een kantoor aan de Omloop. Een ruit werd ingegooid met een stoeptegel. Via de ruit werd een computer uit het kantoor weggenomen. Een medewerker, een 50-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272