ChristenUnie


ChristenUnie wil fonds kleine kernen Maandag 13 Januari 2003 - 23:01

Rouvoet wil leefbaarheid in kleine kernen verbeteren met subsidie van rijksoverheid

De leefbaarheid in de kleine kernen staat onder druk. Het probleem speelt met name in kernen die door gemeentelijke herindeling onderdeel geworden zijn van een veel grotere gemeente. Met name jongeren trekken weg vanwege de hoge grondprijzen en veel kleine kernen vergrijzen, omdat er nauwelijks gebouwd wordt en het voorzieningenniveau hard ruit gaat. Dit is een enorm probleem. De leefbaarheid op het platteland staat op het spel, aldus André Rouvoet. Als het Kwartje van Kok terug moet naar de burgers, lijkt me dit een prima bestemming. Voor het samen leven in kleine gemeenschappen zijn eigen buurthuizen en eigen verenigingen onmisbaar. Dat kost geld, maar dat moeten we er met zn allen over hebben voor een vitaal platteland.

André Rouvoet lanceerde zijn idee voor een fonds voor kleine kernen tijdens een spreekbeurt in Leeuwarden. Hij was onder de indruk geraakt van de problematiek van de kleine kernen tijdens een gesprek met raadsleden van een groot aantal gemeenten.

De ruimte in Nederland is beperkt. Bij het gebruik van die beperkte ruimte moet rekening gehouden worden met sociale, culturele en natuurlijke aspecten. Duurzame sociale verbanden zijn onmisbaar voor mensen. Daarin nemen zij verantwoordelijkheid voor elkaar. Daarin kijken ze naar elkaar om. Voor een gezonde samenleving met toekomstperspectief is het simpelweg nodig dat plattelandsgemeenten genoeg ruimte krijgen om te bouwen voor de eigen bevolkingsaanwas, aldus Rouvoet.

---