Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 14 januari 2003

Wouter Bos in maandblad Natuur en Milieu:
PvdA honderd procent achter kilometerheffing

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos geeft in een interview in januarinummer van het maandblad Natuur en Milieu aan een uitgesproken voorstander te zijn van de kilometerheffing. «Ons programma is niet gewijzigd, dus we staan nog steeds honderd procent achter de kilometerheffing. Het CPB heeft onlangs ook weer bevestigd dat dat het beste instrument is voor bereikbaarheid en leefbaarheid. We gaan ons met dat standpunt zeker profileren. De automobilist komt met het huidige beleid van een koude kermis thuis. Dat zullen we zeker communiceren.»

Volgens Bos maakt het kabinet Balkenende een zootje van het milieubeleid. «Er valt helemaal niets positiefs te melden. Het wordt alleen nog maar erger. Zeker als straks de afschaffing van het kwartje van Kok doorgaat. Dat is slecht voor het milieu én slecht voor de files.» Ook over CDA-staatssecretaris Pieter van Geel is Bos erg negatief. «Hij heeft helemaal níets laten zien. Als hij echt niets zag in het kabinetsbeleid, dan had hij niet moeten blijven zitten. Van Geel had zich ook nooit met een staatssecretariaat moeten laten afschepen. Ik weet uit mijn eigen ervaring als staatssecretaris van Financiën dat je dan veel minder in de melk te brokkelen hebt.»

De PvdA-voorman ziet veel in heil in verdere vergroening van het belastingstelsel. «De belangrijkste maatregelen die er nog genomen kunnen worden zijn de ecotax voor grootverbruikers, het afschaffen van het grijs kenteken voor zakenauto's, een delfstoffenheffing en een bebouwingstax voor het bouwen in de open ruimte. Dat zijn allemaal maatregelen waar de PvdA zich sterk voor maakt en waar ik veel van verwacht. Zowel voor de financiering van milieu- en natuurbeleid als voor gedragsverandering.»