Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 016
Datum: 14-01-2003

gebiedscommissie aan de slag in bÛtenfjild

Voor het Bûtenfjild bij Veenwouden is een speciale gebiedscommissie benoemd. Deze commissie zal problemen en kansen in het gebied inventariseren, met name voor landbouw, natuur en water. De benoeming van de commissie is het vervolg op overleg tussen de provincie Fryslân en vertegenwoordigers uit de streek.

In het gebied Bûtenfjild liggen wensen en knelpunten op het gebied van landbouw, natuur, milieu, water en recreatie. Met gebiedsvertegenwoordigers is besproken op welke wijze een integrale aanpak kan worden ontwikkeld, waarbij een optimale invulling aan alle genoemde functies wordt gegeven. De provincie Fryslân heeft uiteindelijk voorgesteld om een gebiedscommissie in het leven te roepen met daarin vertegenwoordigers van de landbouw, het waterschap, de natuurbeherende organisaties, de streek, de gemeente en een onafhankelijke voorzitter. De provincie is adviseur van de commissie en de Dienst Landelijk Gebied voert het secretariaat. Vertegenwoordigers uit het gebied zelf hebben positief op het voorstel gereageerd.

Eind november 2002 had commissie haar startbijeenkomst. De gebiedscommissie gaat de komende tijd bezig met het opstellen van een projectnota en vervolgens een gebiedsvisie. Door de 'bottom-up' aanpak heeft de streek een belangrijke invloed op de ontwikkelingen in het Bûtenfjild.