Ingezonden persbericht


Persbericht

Nummer: 2003-01
Datum: 14 januari 2003

Besturen WLTO, GLTO en NLTO stemmen in met fusieproces

De besturen van WLTO, GLTO en NLTO stemden op maandag 13 januari 2003 in met het fusieproces van de drie organisaties. Deze instemming vond zijn weerslag in de ondertekening van de intentieverklaring voor de beoogde fusie. Daarmee is het proces de formele fase ingegaan. De afgelopen maanden werkten de besturen en de directies aan de voorbereiding van het fusieproces. Van belang voor de start van het proces was ook het aantreden van de nieuwe voorzitters van de NLTO en de WLTO.

Het fusieproces wordt geleid door een stuurgroep die bestaat uit de algemeen voorzitters, de vice-voorzitters en de algemeen directeuren. De heer J. de Groot, de voormalig voorzitter van de WLTO, is benoemd tot extern voorzitter van de stuurgroep. De heer J.H.M. Robben, de algemeen directeur van GLTO, is secretaris van de stuurgroep.

Onder leiding van de directie zullen diverse werkgroepen de komende maanden verder vorm geven aan de fusie van de drie organisaties. Het is de bedoeling dat de ledenraden, de hoogste besluitvormende organen van de drie organisaties, eind juni 2003 een definitief besluit nemen over de fusie. De medewerkers zullen via de ondernemingsraden betrokken worden bij het proces. Het proces voorziet in de eerste plaats in het samengaan van de werkorganisaties van de drie organisaties.

De drie organisaties willen met de fusie een betere belangenbehartiging en dienstverlening realiseren. Bij het realiseren van de fusie zal nadrukkelijk samenhang worden gezocht met de LTO-vakgroepen en de overige LTO-geledingen. Het aantal boeren en tuinders in Nederland neemt in een snel tempo af. Deze afname kan niet onbeantwoord blijven door de land- en tuinbouworganisaties.

De drie organisaties verwachten dat het fusieproces tot een doorbraak binnen de georganiseerde land- en tuinbouw zal leiden. De stuurgroep heeft uitgesproken open te staan voor deelname van andere partijen aan het fusieproces.

Het fusieproces komt voort uit een mislukte poging van vooral WLTO en GLTO om een totale fusie binnen LTO te realiseren. Toen in oktober 2002 bleek dat dit niet mogelijk was, nodigden de beide organisaties de andere LTO-organisaties uit om een gedeeltelijke fusie te realiseren. De NLTO ging op deze uitnodiging in.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht