STICHTING NEDERLAND SCHOON

Gezamenlijke actie Nederland Schoon en Radio 10FM

Wedstrijd over zwerfafval succesvol afgerond

DEN HAAG, 14 januari 2003 - De gezamenlijke actie van Stichting Nederland Schoon en Radio 10 FM, waarbij luisteraars werden uitgedaagd een origineel excuus te bedenken waarom zij hun afval op straat gooien en niet in de afvalbak, is succesvol afgerond. Er kwamen in totaal ruim duizend excuses binnen, waarvan er één werd beloond met een reis voor twee personen naar een optreden van de internationale slagwerkgroep STOMP in Londen. Nederland Schoon gaf ook twee reizen weg aan mensen die een raamposter of autosticker zichtbaar toonden. De actie was erop gericht mensen na te laten denken over hun gedrag en is een onderdeel van de landelijke campagne 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak'.

Zwerfafval is een groot probleem in Nederland, veel mensen storen zich eraan. De campagne 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak' van Stichting Nederland Schoon, is gericht op het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval in Nederland. De campagne van Nederland Schoon is gebaseerd op de vier V's: Voorlichting, Voorzieningen, Verantwoordelijkheid en Verbaliseren.

Als onderdeel van de landelijke campagne konden luisteraars van Radio 10 FM vanaf 2 december twee weken lang via de site www.radio10.fm hun meest originele excuus insturen. Tussen 9 en 13 december werd dagelijks op Radio 10 FM tussen 16:00 en 17:00 uur in de uitzending de dagwinnaar bekend gemaakt, welke een afvalbak met cadeautjes won. Na de actieweek werd op 13 december de winnaar van de hoofdprijs, een reis voor twee personen naar een optreden van de internationale slagwerkgroep STOMP in Londen, bekend gemaakt. De prijs is gegaan naar Ria en Gerlof Schurer uit Anna Paulowna. Zij gaf als excuus dat haar drie tegendraadse pubers het tegenovergestelde van haar handelen vertonen. 'Wanneer ik mijn afval op straat gooi, doen zij het juist in de afvalbak', aldus mevrouw Schurer. Daarnaast waren er raamposters en autostickers te bestellen. Uit de NAW-gegevens werden eind december door een notaris de winnaars getrokken. Na controle werden Wil Goossens en Karin Dalhuizen uit Krommenie en de heer en mevrouw Jansen uit Den Haag beloond met een reis naar STOMP in Londen.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken afzonderlijk en nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval, dat gisteren officieel is ondertekend, hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Radio 10 FM
Radio 10 FM is één van de best beluisterde radiostations van Nederland. Je hoort er 24 uur per dag de grootste hits aller tijden. Het station richt zich primair op mannen en vrouwen van 20 tot 49 jaar en is in Noord-en Midden-Nederland in de ether te ontvangen via 103 FM, in Zuid-Holland via 103.3 FM en in het hele land via de middengolf op AM 675. Radio 10 FM is ook in heel Nederland op de kabel te vinden, in heel Europa te ontvangen via de Astra satelliet en overal ter wereld op www.radio10.fm.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, telefoon 070 304 20 80 / 06 538 51384, of secretariaat@nederlandschoon.nl. www.nederlandschoon.nl.

Een foto is beschikbaar via het ANP net en de Digitale Beeldbank

14 jan 03 15:43