Ingezonden persbericht

Verwachting toename storage-capaciteit bij bedrijven blijft achter bij historische groei

Waardenburg, 14 januari 2003 - Uit een onderzoek in opdracht van Hitachi Data Systems (HDS), dochteronderneming van Hitachi Ltd. (NYSE: HIT), blijkt dat slechts 10% van de Nederlandse bedrijven voor 2003 een toename van de storage-behoeften van meer dan 75% verwacht. Volgens marktanalisten en Hitachi Data Systems is 75% echter een zeer realistisch groeipercentage, gebaseerd op historische groeicijfers. De 'Hitachi Data Systems European Storage Index' is samengesteld op basis van 570 interviews met bedrijven in 12 Europese landen.

"Hitachi Data Systems verwacht dat de storage-groei groter is dan de voorzichtige schattingen van de ondervraagde bedrijven", aldus John Taffinder, Vice-President EMEA van Hitachi Data Systems. "De vraag naar storage verdubbelt gemiddeld elke 16 maanden, op jaarbasis zo'n 75 procent. Daarbij is deze groei niet gerelateerd aan de zakelijke prestaties; de vraag naar storage groeit in een autonoom tempo. En hoewel de groei van het Europese Bruto Nationaal Product op 2,3 procent wordt geschat, zal de storage-groei in de Europese regio minimaal rond de 70 procent liggen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat gegevens in toenemende mate worden gerepliceerd met het oog op business continuity en disaster recovery."

Op het vlak van investeringen in storage blijkt dat gemiddeld 36% van de ondervraagde bedrijven voor 2003 een groter deel van het IT-budget voor storage reserveert. Voor bedrijven met een omzet tussen 75 en 380 miljoen euro ligt dit percentage op 32%. Voor bedrijven met een omzet van meer dan 380 miljoen euro ligt dit op 40%.

Taffinder: "Grote bedrijven, die middelen kunnen vrijmaken voor toekomstplannen, investeren een groter deel van hun IT-budget in storage. Dit wordt deels ingezet om te voldoen aan groeiende storage-behoeften. De rest van het budget wordt gereserveerd voor de consolidatie van bestaande storage-systemen en voor innovaties als IP storage-technologieën. De tien procent van de bedrijven die aangeven 'substantieel' te investeren in storage, is daarmee veel realistischer dan de bedrijven die verwachten dat het zo'n vaart niet zal lopen."

Een belangrijke reden voor het feit dat bedrijven de storage-groei gematigd inschatten, is het feit dat de storage-kosten per megabyte jaarlijks afnemen. Zo groeit de storage-capaciteit toch, terwijl de investeringen op hetzelfde niveau blijven. Doordat bedrijven dus gewend zijn dat de storage-capaciteit toeneemt bij gelijkblijvende investeringen, is het beeld van de daadwerkelijke groeisnelheid van de vraag naar storage niet altijd juist.

Onderzoeksverantwoording
De 'Hitachi Data Systems European Storage Index' komt voort uit onderzoek in opdracht van Hitachi Data Systems. Bij vermelding van gegevens uit dit onderzoek dient als bron 'Hitachi Data Systems European Storage Index' te worden vermeld. De basis van het onderzoek zijn interviews met 570 IT-directeuren in België, Denemarken, Duitsland Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. De complete 'Hitachi Data Systems European Storage Index' zal in februari 2003 verschijnen.

Hitachi Data Systems
Hitachi Data Systems helpt ondernemingen hun informatie optimaal in te zetten. Daartoe zet HDS haar TrueNorth-strategie in, gericht op storage-oplossingen die informatie-infrastructuren vereenvoudigen, beveiligen en optimaliseren. HDS levert enterprise-klasse en modulaire storage-systemen, storage-managementsoftware professional services, aangevuld met de beste producten van derde partijen dankzij een aantal strategische allianties. Hitachi Data Systems heeft 2.700 medewerkers en levert direct en via resellers aan ondernemingen en overheden in 170 landen en op zes continenten. Meer dan 50 van de Fortune 100-bedrijven zijn klant van Hitachi Data Systems.

Meer informatie: HDS Corporate: www.eu.hds.com, HDS Nederland: www.hdsbv.nl.

Hitachi Ltd.
Hitachi Ltd. is één van 's werelds grootste elektronicabedrijven met circa 320.000 werknemers. De omzet in het fiscale jaar 2001, dat eindigde op 31 maart 2002, bedroeg $60,1 miljard. Hitachi Ltd. bouwt en commercialiseert een uitgebreid scala van producten, waaronder informatiesystemen, elektronische producten, industriële systemen, consumentenproducten, materialen en financiële diensten.

Meer informatie over Hitachi Ltd. is te vinden op: http://global.hitachi.com.

###

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Hitachi Data Systems
Cees Heikamp
Tel: +31 (0)418 65 72 00
E-mail: cees.heikamp@hds.com

Lammers van Toorenburg PR
Cas Heuvelmans
Tel: +31 (0)30 65 65 070
E-mail: cas@lvtpr.nl

Hitachi Data Systems is registered with the U.S. Patent and Trademark Office as a trademark and service mark of Hitachi, Ltd. Hitachi Freedom Storage, Thunder 9200, HiCommand, and TrueNorth are registered trademarks of Hitachi Data Systems.