Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 14 januari 2003

PvdA: "Remkes moet boeven vangen en geen ruzie maken"

De PvdA is van mening dat demissionair minister Remkes bij de opstelling van de prestatiecontracten met politiekorpsen en burgemeesters onverstandig en onhandig bezig is. "Hij heeft ruzie met politiekorpsen en burgemeesters terwijl hij zich druk moet maken om het vangen van boeven", aldus PvdA Tweede-Kamerlid Peter van Heemst.

Remkes wil dat de korpsbeheerders van de 25 politiekorpsen een prestatiecontract ondertekenen dat onder meer uitgaat van meer bekeuringen, meer processen-verbaal voor justitie en minder ziekteverzuim onder agenten. De burgermeesters zijn wel bereid om een contract te ondertekenen, maar ze vinden dit contract te veel gericht op de politie en te weinig op het OM en de justitie. Haarlemse burgermeester Pop noemt het storend dat het lijkt alsof de druk om te ondertekenen samenhangt met de aankomende verkiezingen.

"We geven de burgemeesters gelijk dat ze zich niet moeten laten gebruiken voor een verkiezingsstunt. Voor veiligheid moet je de handen ineenslaan. Er moet een bruikbaar prestatiecontract worden afgesloten", aldus Peter van Heemst.

De PvdA is van mening dat de politie betere prestaties moet afleveren. "De politie moet prestatiegericht, maar niet alleen gericht op repressie (hoeveel boeven worden er gevangen), maar ook op dienstverlening (kunnen mensen sneller en makkelijker aangifte doen) en op preventie (voelen de mensen zich veilig in hun eigen buurt en kennen ze hun buurtagent) ", aldus Peter van Heemst. "Daar mag en moet de politie op worden aangesproken, maar dan moet de minister er voor zorgen dat ook het openbaar ministerie, de rechterlijke macht en het gevangeniswezen op orde zijn. Van dat laatste is nog lang geen sprake. En daarmee laten Remkes en Donner de politie in de steek".



Partij van de Arbeid