Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie wil plattelandstoerisme stimuleren met strategisch actieplan

14-1-2003
Met het 'Strategisch Actieplan Plattelandstoerisme Provincie Utrecht' willen gedeputeerde staten het plattelandstoerisme in de provincie bevorderen. Het actieplan richt zich op het verhogen van de attractiviteit en de toegankelijkheid van het landschap en het ontwikkelen van hoogwaardige plattelandstoeristische voorzieningen. Dit kan worden bereikt door het stimuleren van gebiedsgerichte samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen. Daarnaast kan de provincie planologische randvoorwaarden scheppen.

De consument heeft behoefte aan rust, natuur en afwisseling en dat kan het platteland bieden. Door samenwerking te zoeken met ondernemers, boeren en burgers op het platteland, wil de provincie daar grote recreatieve eenheden ontwikkelen om aan de behoefte van consumenten tegemoet te kunnen komen. Op dit moment wordt namelijk in het landelijk gebied in de provincie nog nauwelijks ingespeeld op de vrijetijdsbehoefte. De betrokken partijen op het platteland krijgen tegelijkertijd de mogelijkheid om de aanwezige marktkansen te verzilveren. Deze ontwikkeling is zeer welkom, gezien de grote economische druk die op de landbouwsector rust.

Het Actieplan Plattelandstoerisme richt zich op vier ontwikkelingssporen. Naast het attractief en toegankelijk maken van het landschap, het zoeken naar samenwerking tussen verschillende partijen en het stellen van planologische voorwaarden, wil de provincie de professionalisering van de plattelandstoeristische ondernemers (bijvoorbeeld boeren en burgers) bevorderen. Per ontwikkelingsspoor zijn verschillende acties benoemd, waaronder het ontwikkelen van een subsidieregeling. Voor de verdere uitwerking kiest de provincie voor een gebiedsgerichte aanpak. In het actieplan worden zes deelgebieden onderscheiden: Eemland, de Gelderse Vallei, de Kromme Rijn-streek, de Lopikerwaard, De Venen en de Vechtstreek.

Voor de uitvoering van het Actieplan Plattelandstoerisme heeft de provincie voor 2002 en 2003 jaarlijks 136.100,- beschikbaar gesteld. Van dit geld wil de provincie in samenwerking met GLTO onder meer een projectleider aanstellen en de uitvoering van verschillende projectvoorstellen bekostigen.

Meer informatie: Irene Groeneveld, telefoon 030-258 26 23 of Irene.Groeneveld@Provincie-Utrecht.nl