Provincie Utrecht

Persbericht

Stoppen met huishoudwater in Vathorst blijkt juiste keuze

14-1-2003
Het besluit van waterleidingbedrijf Hydron om af te zien van het aanbieden van huishoudwater in de Amersfoortse wijk Vathorst, blijkt een juiste keuze. Dat hebben gedeputeerde staten vastgesteld naar aanleiding van een rapport dat onlangs is verschenen over dit project.

Het gebruik van huishoudwater kan een goede maatregel zijn om de onttrekking van grondwater te beperken en verdroging tegen te gaan. Huishoudwater wordt uit oppervlaktewater gewonnen, zodat het grondwater gespaard kan worden voor drinkwater. De provincie heeft het gebruik van huishoudwater dan ook gestimuleerd. In mei 2002 maakte Hydron bekend te willen stoppen met het aanbieden van huishoudwater in Vathorst. Reden hiervoor waren de hoge kosten voor de zuivering van huishoudwater als gevolg van verscherpte eisen. De provincie Utrecht heeft een onafhankelijk deskundig advies ingewonnen over deze beslissing. Uit het rapport dat Adviesbureau TAUW hierover gemaakt heeft, blijkt dat er goede redenen waren om niet met huishoudwater verder te gaan in Vathorst.

Hogere kosten, milieuvoordeel valt tegen
Uit het rapport blijkt dat de kosten van huishoudwater fors toegenomen zijn door de hogere productiekosten, maar ook door extra controles om de kwaliteit te waarborgen. Daardoor is huishoudwater in Vathorst ongeveer net zo duur als drinkwater, terwijl het criterium van Hydron was dat huishoudwater maximaal 75% bedraagt van de prijs van drinkwater.
De verscherpte eisen die aan huishoudwater gesteld worden, maken daarnaast het verschil in kwaliteit tussen drinkwater en huishoudwater kleiner. Het beoogde milieuvoordeel wordt daardoor minder duidelijk. Tot slot meldt het rapport dat Hydron de komende 10 tot 15 jaar voldoende mogelijkheden zal hebben om grondwater te winnen, waardoor de noodzaak om grondwaterwinning te beperken minder groot is.

Reactie provincie
De provincie Utrecht concludeert op basis van het rapport dat er goede redenen voor Hydron waren om het project te stoppen. Wel willen gedeputeerde staten benadrukken dat het criterium dat de prijs van huishoudwater maximaal 75% mag bedragen van de prijs van drinkwater niet te strikt hoeft te worden aangehouden. Aanleiding voor dit standpunt is dat in Leidsche Rijn, ondanks de problemen die daar rondom huishoudwater hebben gespeeld, een grote meerderheid van de bewoners (82%) wil doorgaan met huishoudwater. Wel vinden gedeputeerde staten dat huishoudwater hoe dan ook goedkoper moet zijn dat drinkwater.
Het winnen van huishoudwater uit oppervlaktewater ter plaatse kost relatief weinig energie. Door de extra zuivering nemen de milieuvoordelen weliswaar af, maar door dit lagere energieverbruik blijft huishoudwater voor het milieu een gunstige optie. Het belangrijke milieuvoordeel dat de verdroging wordt beperkt door de toepassing van huishoudwater, blijft ook overeind. Andere mogelijkheden om verdroging te bestrijden worden onderzocht, bijvoorbeeld water winnen in gebieden in het westelijk deel van de provincie in plaats van op de Heuvelrug.

Standpunt ministerie van VROM
Het Ministerie van VROM heeft een aantal jaren geleden aangegeven een definitief standpunt over gescheiden waterlevering te bepalen op basis van 6 proefprojecten met huishoudwater. De uitkomst van de evaluatie van de proefprojecten wordt eind januari verwacht. Het standpunt van het ministerie is van belang voor de verdere invoering van huishoudwater in lopende projecten en voor het opstarten van nieuwe.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030-258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl