Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie start programma voor uitbreiding woningen met zorg en welzijn

14-1-2003
GS van Utrecht presenteren vandaag Wel Thuis! Dit is een programma waarmee de provincie de komende drie jaar een krachtige impuls geeft aan het uitbreiden van het aantal woningen met zorg en welzijn op maat voor ouderen, mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap en mensen met langdurige psychische problemen. Concreet is het streven om voor 2012 ruim 20.000 toegankelijke woningen met zorg- en welzijnsdiensten in de provincie te realiseren, waarvan 9.500 specifieke zorgwoningen moeten worden. Het tweede doel van het programma is beter samenspel tussen de vele partijen (woningbouwcorporaties, gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties) op lokaal niveau.

Centraal punt: vermaatschappelijking van zorg
Al jarenlang wordt door de hele zorgsector voor de vermaatschappelijking van de zorg gepleit: mensen met een zorgvraag willen meestal zolang mogelijk zelfstandig of thuis blijven wonen. Dat betekent dat er meer geschikte huizen moeten komen en dat meer zorg-aan-huis geleverd moet worden. Maar woningen en zorg alleen zijn niet voldoende: mensen met bijvoorbeeld een handicap die in een gewone wijk gaan wonen, willen ook deelnemen aan het arbeidsproces en aan allerlei sociale activiteiten in de buurt. Deze integrale benadering is een belangrijke reden om dit programma te starten. Een andere reden is de vergrijzing, die de komende jaren in rap tempo druk zal geven op zowel de vraag naar zorg als op de vraag naar aangepaste woningen. Het realiseren van een groter en gevarieerder aanbod van 'woonzorgwelzijnsarrangementen' staat hoog in het vaandel bij veel partijen, maar komt helaas nog te weinig van de grond. Wat de uitvoering ook bemoeilijkt, is het grote aantal spelers in het veld.

Tempo maken
De zaken die hierboven staan zijn niet nieuw. De provincie wil met Wel Thuis! een impuls geven om deze zaak vlot te trekken. Rode draad in het programma is het versterken en uitbreiden van lokale initiatieven. Het is een programma dat gedragen moet worden door veel partijen en door nog veel meer mensen. Het programma zoals dat nu door GS is vastgesteld is interactief tot stand gekomen. Mensen van woningbouwcorporaties, gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties zijn daarbij betrokken. Vooral de integrale aanpak spreekt aan: te vaak moet men langs "tig loketten waar steeds weer andere regeltjes en termijnen gelden". Daardoor komen initiatieven -die er gelukkig op dit vlak wel zijn- slechts moeizaam tot stand. Het moet nu sneller gaan, anders krijgen steeds meer inwoners van de provincie Utrecht problemen. De provincie maakt zich hier sterk voor; het programma moet als een vliegwiel werken.

Projecten en activiteiten voor het komende jaar Wel thuis! richt zich voorlopig op verschillende onderwerpen. Hieronder de onderdelen die als eerste worden opgepakt:
* Extra subsidieregeling

Naast de al bestaande financiële regelingen, de provinciale opplusregeling en het Experimentenkrediet Volkshuisvesting, komt er een derde subsidieregeling met een budget van bijna 1 miljoen voor 2003. Deze zogenaamde woonzorgstimuleringsregeling richt zich op subsidiering van technische voorzieningen waardoor mensen zichzelf langer kunnen redden (videosystemen, belsystemen voor hulp, ruimten voor tijdelijke opvang, ruimtes voor scootmobiels, enz.) en op welzijn (ontmoetingsplekken, hulpdienstenpakketten, enz.).
* Afspraken met gemeenten

Met vier regio's in de provincie Utrecht (Utrecht West, Stadsgewest Utrecht, Utrecht Oost en Eemland) willen GS binnen twee jaar zogenaamde bestuurlijke overeenkomsten sluiten, waarin afspraken staan over het te realiseren aantal toegankelijke woningen. Het is de bedoeling om daaraan gekoppeld afspraken te maken over de bijbehorende zorg- en welzijnsvoorzieningen. Op dit moment vindt daarvoor een behoefteonderzoek plaats.

* Stimuleren en ondersteunen gemeenten

De rol die gemeenten spelen bij lokale woon-zorg-welzijnsinitiatieven varieert. Bij sommige gemeenten loopt het goed, anderen geven aan zoekende te zijn op dit onderwerp. Gemeenten zijn op enig moment cruciale spelers om lokale initiatieven te realiseren. Wel Thuis! wil de rol van gemeenten versterken door gemeenten direct te ondersteunen (leveren van kennis of menskracht) of het ondersteunen van lokale platforms die een concreet project willen oppakken. Hiervoor is een budget van 425.000 beschikbaar.

Op maandag 20 januari bespreken de Statencommissies Zorg & Welzijn en Ruimte & Groen het programma. Op 10 februari komt dit onderwerp in Provinciale Staten aan de orde. Direct daarna zal de uitvoering opgepakt worden.

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030-258 20 42 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl