Ministerie van Justitie

Minister Donner wijst Mullah Krekar uit naar Noorwegen 14 januari 2003

Minister Donner heeft de uitleveringsdetentie van Mullah Krekar, in verband met een vervolging wegens heroïnehandel, vandaag beëindigd. Krekar is onder begeleiding doorgereisd naar Noorwegen.

Tot op het laatste moment het uitleveringsverzoek zou op 23 januari a.s. door de rechter worden getoetst heeft de minister gewacht op antwoord van Jordanië op enkele Nederlandse vragen die voor de uitleveringsprocedure zeer relevant zijn. Het betreft de overhandiging van het Jordaanse aanhoudingsbevel en de vermelding van de relevante Jordaanse wetsartikelen die door Krekar zouden zijn overtreden. Recent is duidelijk geworden dat Jordanië die antwoorden niet zal geven.

Geconfronteerd met de waarschijnlijkheid dat het uitleveringverzoek van Jordanië wegens heroïnehandel niet zou worden toegewezen en Krekar dan uit detentie los zou moeten worden gelaten, heeft de minister er voor gekozen hem onmiddellijk naar Noorwegen uit te wijzen.

Daarbij heeft de minister overwogen dat de Noorse autoriteiten gegeven het Noorse vluchtelingenpaspoort van Krekar de meeste aanknopingpunten hebben om hem te vervolgen, terwijl Nederland daarvoor afgezien van uitlevering, geen wettelijke grond heeft.

De Noorse autoriteiten hebben de Nederlandse regering verzekerd dat Krekar in hechtenis zal worden genomen.