Gemeente Den Haag

2003-01-14: Gemeente Den Haag: veel aandacht voor taaloffensief en inburgering in 2003


---

In 2003 investeert de gemeente Den Haag fors in inburgering en een taaloffensief. Er worden verschillende instrumenten ingezet, zoals cursussen, radio- en tv-programmas. Dit staat in het plan Inburgering en Volwasseneneducatie 2003 van de gemeente Den Haag. In 2003 gaan circa 5800 Hagenaars een cursus Nederlandse taal volgen. Wethouder Heijnen is blij met deze uitbreiding; voor de integratie van mensen is beheersing van de Nederlandse taal voorwaarde nummer één. Het plan wordt op 29 januari besproken in de raadscommissie SZWI (Sociale Zaken, Zorg, Welzijn en Integratie).

Nederlands leren
Het leren van de Nederlandse taal heeft prioriteit in de plannen voor 2003. Voor nieuwkomers en voor oudkomers wordt zoveel mogelijk een programma 'op maat' samengesteld. Naar verwachting volgen dit jaar ongeveer 1850 nieuwkomers en 4000 oudkomers de inburgeringsprogrammas. Dat laatste aantal is inclusief de 1700 oudkomers zonder werk en opvoeders. In 2003 worden de duale (werken en leren tegelijk) en avondtrajecten uitgebreid. Daarnaast wordt gestart met trajecten Verlengde Inburgering voor mensen voor wie de wettelijk vastgestelde inburgeringsperiode onvoldoende is. Ook komen er projecten voor speciale doelgroepen, zoals hoger opgeleide vluchtelingen, Somalische jongeren en zwangere vrouwen. De aanpak van vorig jaar om de trajectbegeleiding te intensiveren en het verzuim van inburgeraars terug te dringen is zeer succesvol gebleken. Trajectbegeleiders hebben hun werkplek nu op de scholen en hebben daardoor veel meer contact met de nieuwkomers. Het verzuim van cursisten bij intensieve trajecten is vorig jaar bijna gehalveerd en bedraagt nu ongeveer 10 procent. Den Haag onderscheidt zich bij deze aanpak positief ten opzichte van andere steden.

Educatieve radio en tv
In het taaloffensief van de gemeente, het terugdringen van taalachterstand, spelen radio en tv een belangrijke rol. Dit is een speerpunt uit het beleidsprogramma 2002-2006. Via TV West worden vanaf 2 februari iedere week educatieve programma's uitgezonden. Daarnaast zenden radio Ghanatta en radio Dalmar in 2003 taallessen via de radio uit. Op langere termijn wordt gestreefd naar inzet van de landelijke publieke omroep om iedere dag educatieve televisie uit te zenden.

Andere initiatieven
Naast de inburgering van nieuw- en oudkomers (taalonderwijs, maatschappelijke oriëntatie en beroepenoriëntatie) bevat het plan Inburgering en Volwasseneneducatie tal van andere initiatieven. Het onderwijsaanbod voor Nederlandstalige Hagenaars (analfabete autochtonen) wordt vergroot, de taallessen en opvoedingsondersteuning aan ouders van basisschoolleerlingen worden voortgezet, evenals mavo-, havo- en vwo-onderwijs voor volwassenen, scholing voor langdurig werklozen en vorming- en ontwikkelingswerk voor volwassenen door ASEVO, Wereldvenster en het OBV.

last update: 14-1-2003 16:31:30 ;pag.: 18124; auteur: 616;cat.: