Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 14 januari 2003

Openstelling van het huwelijk gestemd in commissie justitie


De meest gestelde vraag aan de parlementairen die met het homohuwelijk bezig zijn is allicht: " Komt het huwelijk er nog van ? Wanneer ? Waarom duurt dat zolang ?".

Voor al deze mensen is er goed nieuws! De openstelling van het huwelijk is vandaag goedgekeurd in de commissie justitie! De commissarissen stemden als volgt : Vlaams Blok, MR en CDH stemden tegen, CD&V onthield zich, de andere meerderheidspartijen stemden voor.

Het ontwerp moet nu nog voorgelegd worden aan de plenaire vergadering waar het de meerderheid van de stemmen moet krijgen. Nadat de wet verschijnt in het Staatsblad duurt het nog eens 4 maanden vooraleer er kan getrouwd worden.

De groenen zijn uiteraard zeer blij met dit resultaat. Hiermee wordt een groen programmapunt gerealiseerd en wordt één van de eisen van de holebibeweging werkelijkheid.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger voor AGALEV heeft al in september 2000 een voorstel ingediend " wijziging van het Burgerlijk Wetboek betreffende het homo-huwelijk" doc. 0861/001. Ook binnen de Regering waren het de groene ministers die aan de kar trokken.

Het huwelijk openstellen voor alle koppels, dus ook voor koppels van gelijk geslacht, maakt een einde aan een bestaande discriminatie. Koppels van gelijk geslacht die een duurzame en affectieve band hebben dan de keuze om een huwelijk aan te gaan met dezelfde rechten en plichten als die gelden voor de andere gehuwden. Het huwelijk openstellen is een zeer sterk symbool en signaal dat duidelijk maakt dat de relaties van koppels van gelijk en verschillend geslacht dezelfde waardering krijgen.

Het homohuwelijk regelt de afstamming niet, hiervoor was geen politieke meerderheid te vinden. Volgende legislatuur zullen we onze voorstellen over sociaal ouderschap terug ter sprake brengen.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger Agalev
0476 68 35 71

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be