Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Doelmatiger werken door herverdeling taken

Artsen moeten meer taken overdragen aan verpleegkundigen en doktersassistenten. Op die manier worden medisch specialisten ontlast en krijgen zij meer tijd voor ernstige patiënten.

Het plan om taken in de zorg opnieuw te verdelen staat in het rapport Taakherschikking in de gezondheidszorg, dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg vandaag aanbood aan staatssecretaris Ross. Door verpleegkundigen meer bevoegdheden te geven, kunnen artsen zich bezighouden met hun kerntaken. Op die manier hoopt de raad de personeelstekorten en wachtlijsten terug te dringen.

De staatssecretaris noemt taakherschikking een aantrekkelijke optie om de problemen in de zorg aan te pakken. Volgens haar wordt in de praktijk al veel gedaan aan taakherschikking. Zo worden verpleegkundigen opgeleid op het gebied van diabetes, longziekten en oncologie en nemen zogenoemde Psysician Assistents eenvoudige handelingen van de (huis)arts over. Deze assistenten gaan zon belangrijke rol spelen in ziekenhuizen, dat Ross binnen vier jaar 5000 van deze dokters wil klaarstomen.

Taakherschikking in de gezondheidszorg 1. Taakherschikking in de gezondheidszorg
Externe link, 14-1-2003

Persbericht van de RVZ

Speech bij ontvangst RVZ-advies 2. Speech bij ontvangst RVZ-advies Speech, 14-1-2003

Om de toespraak op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18990 .