Royal Dutch Petroleum

Persbericht

14/01/2003

Shell opent nieuwe benzeenextractiefabriek in Moerdijk

Evert Henkes, scheidend CEO van Shell Chemicals, heeft vandaag de nieuwe benzeenextractiefabriek op de Shell Nederland Chemie-locatie Moerdijk officieel geopend. De installatie heeft een capaciteit van ongeveer 500.000 ton benzeen per jaar.

Met de nieuwe fabriek is een investering van meer dan ¤25 miljoen gemoeid. De bouw vergde circa 150 manjaren en duurde 14 maanden. In totaal werken ruim 1500 mensen in de chemiefabrieken van Shell in Moerdijk en Pernis.

De fabriek zal benzeenrijke productstromen afkomstig van de naftakraker in Moerdijk en van andere Europese Shell-vestigingen verwerken. De aldus verkregen benzeen zal worden gebruikt voor de productie van styreen monomeer en propeenoxide op Moerdijk.

'De bouw en planning van de installatie vormen een demonstratie van de toezeggingen van Shell op het gebied van duurzame ontwikkeling', aldus Roelf Venhuizen, directeur van Shell Nederland Chemie B.V. In de nieuwe fabriek wordt namelijk 'state of the art' technologie toegepast om het effect op het milieu zo gering mogelijk te maken. Bovendien zal het transport van benzeenhoudende stromen tussen Europese locaties van Shell aanzienlijk afnemen.

Shell Persdienst
Tel.: 070 - 377 8750
Fax: 070 - 377 8751