Ingezonden persbericht


Persbericht

Dronten, 12 december 2002.

's Werelds eerste Lloyds Food Supply Chain System Certificaat

Eerste Lloyd's certificaat voedselveiligheid in ketenproductie

Op donderdag 12 december 2002 heeft de heer ir. B.J. Odink, demissionair staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, in Apeldoorn het eerste Food Safety Supply Chain System Certificaat uitgereikt aan de heer René van Drie, algemeen directeur van de VanDrie Group.

De Nederlandse kalfsvleesproducent VanDrie Group heeft als eerste bedrijf in de wereld dit certificaat behaald voor het totale ketenproductiesysteem. Deze geïntegreerde productievorm biedt de consument nog meer zekerheden over de veiligheid van het eindproduct, het kalfsvlees. Hiermee wordt ingespeeld op de wensen van afnemers, vooral supermarkten en groothandelaren in de horeca. Het systeem heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van de wetenschappelijke wereld. Op de Universiteit van Minnesota in Amerika is het ingepast in het studieprogramma.

De begeleiding van dit omvangrijke 'Safety Guard' project is verzorgd door Van Voorst Consult uit Dronten. Een adviesorganisatie die zich kenmerkt door praktisch advies en resultaat gerichte begeleiding in kwaliteits-, arbo-, milieuzorg en voedselveiligheid. Het Safety Guard kwaliteitsgarantiesysteem van de VanDrie Group waarborgt de voedselveiligheid in en tussen alle schakels van de productieketen. Hierbij zijn alle bestaande kwaliteitszorgsystemen geïntegreerd. Zoals Integrale Keten Beheersing (IKB), Good Manufacturing Practice (GMP) en Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). In het Safety Guard - systeem is continu aandacht voor registratie en herkenning, ook wel 'tracking and tracing' genoemd. Het product is van de boerderij tot op het bord te volgen via het identificatie & registratienummer dat het gehele proces vanaf de geboorte van het kalf tot aan het eindproduct vergezelt. Het kwaliteitssysteem van de VanDrie Group is gedigitaliseerd en via internet bereikbaar. De wereldwijd erkende certificeringsinstelling Lloyd's Register Quality Assurance garandeert de werking van Safety Guard-systeem en houdt er ook toezicht op.

De goedkeuring van Lloyd's heeft betrekking op alle stappen in het productieproces: de ontwikkeling, productie en levering van kalvermelk; het inkopen van kalveren; het houden van vleeskalveren; het leveren en slachten van vleeskalveren en het opdelen, uitbenen, snitsnijden, portioneren, verpakken, opslaan en leveren van kalfsvlees, consumentklare kalfsvleesproducten en bijproducten. Voor nadere informatie:
Ing. G.J.C. (Gijsbert) van Voorst, directeur Van Voorst Consult b.v. telefoon: 00 31 321 325 111 of 00 31 6 54 201 335