Ingezonden persbericht

Aan: redacties pers/RTV 29 november 2002 Van: PANFA
P e r s b e r i c h t

Minas-stelsel moet blijven
PANFA kennisdag 'Mineralenmanagement scoort' succesvol

Minas is zo slecht nog niet. Dat bleek afgelopen woensdag 27 november tijdens de kennisdag van PANFA in het Willem II Stadion te Tilburg. Het thema Mineralenmanagement stond deze dag centraal. 350 melkveehouders en akkerbouwers uit Noord-Brabant namen deel aan lezingen, workshops en discussies met collegaboeren.

Mineralenmanagement leeft. Onder leiding van dagvoorzitter Arian Kamp trapte Siem-Jan Schenk, voorzitter vakgroep Melkveehouderij LTO de kennisdag 'Mineralenmanagement scoort' af. De lezing van Schenk was vol vuur. "Na 20 jaren van oorlog met partijen die de veehouders veelal tegenwerkten zitten we niet bij de pakken neer. Ook niet nu Brussel het derogatieverzoek niet wil goedkeuren." LTO pleit momenteel voor een individuele derogatie van rundveehouders. Dit kan niet zonder een stelsel dat inzicht geeft in de mineralengegevens per bedrijf. Een groot deel van de aanwezige veehouders ondersteunde de mening van LTO Nederland.

Bedrijfsresultaten
Na Siem-Jan Schenk was het de beurt aan Jos de Kleijne, voorzitter werkgroep PANFA, St. Anthonis. Hij vertelde over zijn melkveebedrijf en liet zijn resultaten zien op mineralen- en financieel gebied. In de afgelopen vier jaar daalde het mineralenoverschot op zijn bedrijf met 18 %, naar een stabiel niveau. Ook bespaarde hij fiks op zijn bemestings- en voerkosten. Zijn goede bedrijfsresultaten oogstten veel bewondering.

PANFA, een voorbeeldproject
Na een discussie werd het ochtendgedeelte afgesloten. Gedeputeerde Lambert Verheijen gaf in een heus PANFA-shirt letterlijk het startschot voor de middag vol met workshops. In zijn betoog gaf de gedeputeerde aan trots te zijn op het PANFA-project. "Een voorbeeldproject op initiatief van de Provincie", zei Verheijen.

Juiste informatie, voor juiste beslissingen
De workshops werden goed bezocht. Onderwerpen als 'gebruik dunne fractie in de akkerbouw en rundveehouderij' en 'summerfeeding of beweiding' kwamen aan de orde. Ankie Wijnen, projectleider PANFA: "Het is de bedoeling dat we met deze kennisdag boeren aan de juiste informatie helpen zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen op het gebied van mineralenmanagement. En dat is vandaag zeker gelukt."

PANFA staat voor Project Aanpak Stikstof, Fosfaat en Ammoniak en wordt mogelijk gemaakt door onder meer de provincie Noord-Brabant, het ministerie van LNV en de ZLTO.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van PANFA: www.panfa.nl.

//Einde persbericht//