Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Presentaties en Projecten Artoteek

14 - 28 januari 2003:
tentoonstelling "To Bloom"
schilder Joop Vos en beeldhouwster Maria Berkhout. Johan van Oord, z.t.

Een van de nieuwe tentoonstellingen in de vernieuwde Artoteek Rotterdam deze maand is 'To Bloom', een fotoproject van Joop Vos (schilder) en Maria Berkhout (beeldhouwer). Beide kunstenaars wonen en werken in Rotterdam. De Artoteek stelt een aparte ruimte ter beschikking aan Rotterdamse kunstenaars om tweewekelijkse presentaties in te richten. To Bloom is de eerste uit deze serie.

To bloom betekent zowel 'bloeien' als 'innerlijk stralen'. Dit verwijst naar de pracht van bloemen wat het onderwerp is van dit project. Een schoonheid die er al is maar wordt vastgelegd en uitvergroot met behulp van digitale media. Door gebruik te maken van een speciale manier van fotograferen komen de kunstenaars letterlijk en figuurlijk tot 'aan' de bloem. De opnames bezitten zoveel informatie (pixels) dat de uitvergroting van de bloem niet of nauwelijks beeldverlies kent.

De verwondering van de kunstenaars over zoveel rijkdom aan vormen, kleuren en uitstraling laten zij zien in hoogwaardige prints (fine art giclee) op zwaar aquarelpapier. Het kader van de afbeelding en de mate van kleurverzadiging worden door hen samen bepaald. Dit alles met de opzet en intentie om de bloemen en hun mysterie zo 'stil' mogelijk voor zichzelf te laten spreken.