GroenLinks


-

GroenLinks is het vriendelijkst voor alleenstaanden

14 januari 2003

GroenLinks is niet alleen het vrouwvriendelijkst en diervriendelijkst maar komt van alle partijen ook het meest op voor alleenstaanden. Dat blijkt uit een vergelijking van de Stichting Centrum Individu en Samenleving (CISA).

GroenLinks heeft de meest alleenstaand-vriendelijke voornemens. De verkiezingen op 22 januari 2003 waren voor CISA aanleiding om zes Tweede-Kamerfracties te vragen hun standpunt op zes prikkelende stellingen te geven. Per stelling konden 0, 1, 2 of 3 punten worden behaald.
De resultaten zijn verrassend. GroenLinks scoort met 16 van de in totaal 18 te bereiken punten het hoogst, de VVD - de partij die voor het individu zegt te staan - met 3 punten het laagst. D66 komt met 11 punten redelijk uit de bus, maar de Partij van de Arbeid scoort onverwacht laag, 5 punten, evenals de gezinspartij CDA. De SP scoort met 8 punten matig.
De sociaal-democraten, die steeds fel hebben geprotesteerd tegen de afschaffing van de alleenstaande-toeslag bij de belastingheffing en tegen de oneerlijke huursubsidieregeling, én bovendien bij het opstellen van de Wet gelijke behandeling, leefvorm (alleenstaand) als aparte discriminatiegrond opgenomen wilden zien, scoren nu op deze onderwerpen 0 punten.
GroenLinks, D66 en de SP willen het advies van de Commissie gelijke behandeling volgen en alleenstaand als aparte discriminatiegrond in de Algemene wet gelijke behandeling opgenomen zien. Op de VVD na kunnen de alleenstaanden voor wat betreft de combinatie van zorg en arbeid, op brede sympatie rekenen.
Voor een gelijke behandeling bij het aanvullend pensioen hebben de alleenstaanden niets te verwachten van CDA, VVD en SP: 0 punten. Voor een betere behandeling bij de Huur- en Koopsubsidie scoren GroenLinks en de SP 3 punten, het CDA 2 punten.

De stellingen met de reacties van de zes fracties en het beredeneerd commentaar van CISA, plus de puntentabel, zijn te vinden op de site van CISA, onder 'Politiek'.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl