Ingezonden persbericht


SCHEEPBOUWER TOPMAN VAN HET JAAR 2002

14 januari 2003 - Ad Scheepbouwer is verkozen tot Topman van het Jaar 2002. De bestuursvoorzitter van KPN kreeg gisteravond tijdens het Nationale Management Diner uit handen van voormalig Aegon-topman Kees Storm de sculptuur, die aan de uitverkiezing verbonden is, uitgereikt. Vier andere topmanagers waren voor de titel genomineerd: Jaap Blokker (Blokker), Anthony Burgmans (Unilever), Mariëtte Doornekamp (Damen Shipyards) en Leo van Wijk (KLM). In zijn dankwoord droeg Scheepbouwer de eretitel op aan de medewerkers van KPN. 'Want die hebben dit resultaat bereikt.'

SNIJDEN EN INNOVEREN
Kwalificaties die Scheepbouwer ten deel vielen waren onder meer: 'Kan snijden aan de ene kant en succesvol innoveren aan de andere kant', 'Heeft in korte tijd meer bereikt dan zelfs de meest optimistische analisten bij zijn aantreden dachten' en 'Tactisch, slim en krachtdadig'.

VERLIEZERS
De 'verliezende' topmannen en -vrouwen wachtte een plaquette. Alle topmanagers die drie keer of vaker zijn genomineerd ontvingen een gouden plaquette, te weten: Jaap Blokker (Blokker) en Gerlach Cerfontaine (Schiphol). Een zilveren plaquette (voor topmanagers die twee keer zijn genomineerd) ging naar: Jan Aalberts (Aalberts Industries), Rijkman Groenink (ABN Amro), Joop Janssen (Heijmans), Ewald Kist (ING) en Mariëtte Doornekamp (Damen Shipyards). Een bronzen plaquette (voor topmanagers die voor de eerste keer zijn genomineerd) ging naar: Hans Breukhoven (Free Record Shop), Anthony Burgmans (Unilever), Paul Overmars (Achmea), Paul Schouwenaar (Zeeman), Frans van Seumeren (Mammoet), Leo van Wijk (KLM) en eveneens Ad Scheepbouwer (KPN).

PERSOONLIJKE VERDIENSTEN
De verkiezing Topman van het Jaar beoogt die topmanager, die zich in het voorgaande jaar positief heeft onderscheiden, in het zonnetje te zetten. Daarbij worden vooral persoonlijke verdiensten belicht. Ook beoogt de verkiezing een hommage te zijn aan alle Nederlandse managers die zich hebben ingespannen om een meer dan gemiddelde performance te leveren. De verkiezing wordt georganiseerd door Managers Netwerk Nederland in samenwerking met het internetmagazine Managersonline.nl (www.managersonline.nl). Karel Vuursteen (Heineken, 2001), Cor Boonstra (Philips, 2000), Cees van der Hoeven (Ahold, 1999), Kees Storm (Aegon, 1998) en Frits Goldschmeding (Randstad, 1997) werden eerder Topman van het Jaar.

DRIE ETAPPES
De verkiezing verloopt in drie etappes. Vanaf augustus tot eind oktober konden managers en medewerkers topmannen en -vrouwen nomineren via de website van Managersonline.nl en via het managementtijdschrift Management View. Op basis van deze nominatieronde kwam een top-30 tot stand. Deze top-30 is voorgelegd aan een groep van vijftig aselect gekozen directeuren, die hieruit de top-5 van genomineerden samenstellen. De deelnemers aan het Nationale Management Diner in Noordwijk hebben de laatste en doorslaggevende stem.

WEBSITES
Managers Netwerk Nederland - www.managersnetwerk.nl Managersonline.nl - www.managersonline.nl


---
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht