Actueel

Raamprostitutie voorlopig niet weg uit Spijkerkwartier
Bron: Rechtbank Arnhem

Datum actualiteit: 14-01-2003

De exploitanten van raamprostitutiebedrijven in het Spijkerkwartier te Arnhem hoeven hun activiteiten vooralsnog niet te staken. De voorzieningenrechter van de Rechtbank te Arnhem heeft bij uitspraak van heden de besluiten van de burgemeester tot weigering van vergunningen voor het exploiteren van een seksinrichting geschorst. De rechter heeft daarbij bepaald dat de exploitanten vooralsnog moeten worden behandeld als waren zij in het bezit van een exploitatievergunning.

De exploitanten hebben bij de burgemeester bezwaar gemaakt tegen de weigeringsbeslissingen. Omdat de burgemeester voornemens was de raamprostitutie in het Spijkerkwartier te beëindigen voordat een beslissing op deze bezwaarschriften viel te verwachten, hebben de verzoekers zich tot de voorzieningenrechter gewend.

De rechter heeft - vrij verwoord - in zijn uitspraak overwogen dat in een voorlopige voorzieningenprocedure alle feiten en omstandigheden van een zaak niet aan een diepgaand onderzoek kunnen worden onderworpen. In de besluiten van de burgemeester wordt aangekondigd dat zal worden opgetreden tegen de al jaren in het Spijkerkwartier gevestigde raamprostitutie-bedrijven, indien deze 8 weken na 1 december 2002 hun activiteiten nog uitoefenen. De rechter overweegt dat daardoor een vrijwel onomkeerbare situatie dreigt te ontstaan, die ingrijpende gevolgen zal hebben voor de exploitanten.

In de uitspraak wordt verder overwogen dat het belang van de burgemeester bij onmiddellijke beëindiging van de raamprostitutie in verhouding tot de belangen van de exploitanten niet zodanig groot en urgent is, dat de beslissing op de bezwaarschriften en een eventuele beroepsprocedure niet zou kunnen worden afgewacht. De rechter geeft daarbij nog aan dat een dergelijke beroepszaak in beginsel nog vóór de tweede helft van 2003 door de rechtbank ter zitting zou kunnen worden behandeld.

De verzoeken om voorlopige voorzieningen van de exploitanten zouden aanvankelijk op 15 januari 2003 ter zitting worden behandeld. Door deze vervroegde uitspraak komt die zitting te vervallen. De rechter heeft daarover in de uitspraak overwogen dat hij mede uit een oogpunt van aanzienlijke tijd- en kostenbesparing, aanleiding heeft gezien om heden bij vervroeging buiten zitting uitspraak te doen.

De volledige tekst van de uitspraak is na te lezen onder nummer (URL "AF2837", http://rechtspraak.ro.minjus/uitspraak/show_detail.asp?ui_id=42984 )

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF2837

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10387&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=10387&i=7&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...t_id=10387&i=&ti= .