Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave dinsdag 14 januari 2003

* ACHTTIEN AANHOUDINGEN BIJ ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield maandagmiddag en -avond voor de elfde keer in de Tarwewijk preventieve fouilleringsacties in het kader van de bestrijding van het wapenbezit. Daarbij werden in totaal achttien personen aangehouden, waarvan twaalf op grond van de Wet Wapens en Munitie. Zeven messen, een stroomstootwapen, een replica van een vuurwapen, een busjes cs-gas en twee wapenstokken werden in beslag genomen. Tijdens de acties werden in totaal 1038 personen gefouilleerd, werden 73 auto's doorzocht en werden drie horecabedrijven bezocht. In de horecabedrijven werden 33 personen gefouilleerd, waarbij geen wapens werden aangetroffen. Naast de twaalf personen, die op grond van de Wet Wapens en Munitie werden aangehouden, werden zes personen aangehouden op grond van de Opiumwet, terzake heling, valse identiteitskaart en het niet voldoen aan een bevel of vordering. De heler en en drie verdachten die in het bezit waren van dealershoeveelheden heroïne, cocaïne en softdrugs werden in verzekering gesteld.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield maandagmorgen en -avond radarsnelheidscontroles op de Westzeedijk, Maasboulevard en Laan op Zuid. Tussen half acht en kwart voor negen werd gecontroleerd op de Westzeedijk. Van de 870 passerende automobilisten namen 44 het niet zo nauw met de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/uur. Op de Maasboulevard, waar tussen kwart voor tien en kwart voor twaalf werd gecontroleerd, overschreden 67 van de 1130 van de passerende automobilisten de 50 km-limiet. Hoogste score bedroeg 82 km/uur. Op de Laan op Zuid werd tussen acht en tien uur 's avonds in beide rijrichtingen gecontroleerd. Hier lapten 115 van de in totaal 1251 passerende automobilisten de maximum snelheid van 50 km/uur aan hun laars. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km/uur.


* BEWONERS GEËVACUEERD NA OPENDRAAIEN GASKRAAN

ROTTERDAM - Maandagavond rond elf uur werden op last van de Brandweer in de Van Citterstraat een aantal bewoners uit hun huizen gehaald, nadat een 42-jarige bewoonster in haar woning de gaskraan vol had opengedraaid. Uit vrees voor explosiegevaar moesten negen bewoners van belendende panden worden geëvacueerd. Zij werden voor korte tijd opgevangen in een RET-bus. Nadat de betrokken vrouw was aangehouden, verdacht van brandstichting, en de brandweer de gaskraan had dichtgedraaid en de woning had geventileerd, konden de bewoners weer terug in hun woningen.


* STEEKPARTIJ
ROTTERDAM - Maandagavond rond acht uur ontstond om nog onduidelijke redenen in een horecagelegenheid op de Nieuwe Binnenweg onenigheid tussen een 24-jarige man van Algerijnse afkomst en twee andere mannen. Toen de 24-jarige man de zaak verliet werd hij door het tweetal van achteren aangevallen, waarbij hij enkele messteken in z'n achterwerk en achterbenen opliep. Het slachtoffer werd vervolgens door een taxichauffeur naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd, waar hij voor behandeling werd opgenomen.


* BEROVINGEN
ROTTERDAM - Maandagmiddag kort na vijf uur werd in de Willebrordusstraat een 30-jarige Rotterdamse, die even tevoren had gepind bij een geldautomaat in de Zwart Janstraat, door drie mannen beroofd van haar juist gepinde geld. Van het slachtoffer werd door één van hen de tas, waarin naast 300 euro ook enkele persoonlijke bescheiden en een pasje zaten, met kracht uit haar handen gerukt. Een 34-jarige Rotterdammer werd maandagavond rond acht uur in de Vinkenstraat door vijf mannen beroofd van z'n portemonnee en gouden ketting. Bij het openen van het portier van z'n auto kreeg de Rotterdammer plotseling enkele klappen en schoppen van het vijftal, waarna uit z'n achterzak z'n portemonnee, met daarin zo'n 600 euro, en een gouden ketting van z'n hals werd getrokken. Het slachtoffer moest zich, gezien zijn verwondingen, onder doktersbehandeling stellen.


* JEUGDIGE METROKALKSTER AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiemensen in burger hielden maandagavond even na half zeven in een metrotreinstel op het metrostation Zuidplein een 14-jarig meisje uit Rotterdam aan. Met een vette viltstift had het meisje een rijtuigpaneel ondergekalkt. Toen de politiemensen zich hadden gelegitimeerd, trachtte zij zich aan haar aanhouding te ontrekken en liep daarbij het hele metrorijtuig door. Na verhoor en onderzoek werd het meisje met een dagvaarding-in-persoon voor een jeugdzitting later op de avond weer op vrije voeten gesteld.

Avonduitgave maandag 13 januari 2003

* STRAATROOFTEAM DISTRICT CENTRUM, NA AANHOUDING TWEE STRAATROVERS,

OP ZOEK NAAR DRIE SLACHTOFFERS
ROTTERDAM - Rechercheurs van het Straatroofteam van het district Rotterdam-Centrum zijn op zoek naar drie mannen, die in de nacht van zaterdag op zondag, tussen twee en vier uur, door vier straatrovers werden beroofd. Van de vier straatrovers werden er inmiddels al twee (een zestienjarige knaap uit Renesse en een twintigjarige Hoogvlieter) aangehouden. Het viertal beroofde rond twee uur op de kruising van het Weena en het Kruisplein een daar lopende blonde, wat kalende man. Het slachtoffer werd in een wurggreep genomen en werd van 20 euro beroofd. Vervolgens trok de groep over de Nieuwe Binnenweg, waar een iets aangeschoten man werd aangesproken. Vervolgens werd deze van z'n handtelefoon, die in de borstzak van zijn spijkerjack zat, beroofd. Op de Lijnbaan werd een man, die daar met z'n fiets liep, het volgende slachtoffer. Hier bleef het bij een poging omdat de man met hen op de vuist wilde, waarop het viertal de benen nam. In de Delftsestraat werd rond vier uur een negentienjarige Vlaardinger in korte tijd het vierde slachtoffer van het viertal. Het slachtoffer kreeg een elleboogstoot en werd beroofd van z'n handtelefoon. Juist tijdens de beroving verschenen surveillerende politiemensen, die ''n van de daders, een zestienjarige knaap uit Renesse, aanhielden. De overige verdachten namen ijlings de benen. Een twintigjarige man uit Hoogvliet werd zondagavond laat aangehouden. Naar de beide nog voortvluchtige berovers wordt een onderzoek ingesteld. E'n van de vier slachtoffers, de negentienjarige Vlaardinger, deed aangifte van de beroving; de drie anderen deden dat nog niet. Het Straatroofteam van het district Rotterdam-Centrum verzoekt dit drietal alsnog met haar contact op te nemen via het telefoonnummer 0900-8844.


* CONTROLES FIETSVERLICHTING
BARENDRECHT - Politiepersoneel van het district Zuid hield maandagmorgen op het provinciale fietspad onder de A15 en op de Middeldijk fietsverlichtingscontroles. Tussen kwart over zeven en half negen werden aan 54 van de in totaal 500 passerende fietsers processen-verbaal uitgeschreven voor het voeren van een defecte of een niet juist werkende fietsverlichting.


* 300.000 GEVAREN-DRIEHOEKEN GEBLUST MET 13 MILJOEN LITER WATER

(Zie ook persbericht 12/01/2003)
CHARLOIS - De brandweer van Rotterdam heeft maandagmorgen om half tien letterlijk de kraan dichtgedraaid en al haar ingezette materieel weggehaald van de locatie Driemanssteeweg. In totaal werd ruim 13.000.000 liter water (her)gebruikt bij de bestrijding van de brand in een opslagloods waarin behalve verpakkingsmateriaal en veel geplastificeerd mantelmateriaal voor (elektrische) leidingen, ook 300.000 stuks in plastic kokers verpakte gevaren-driehoeken lagen opgeslagen. De uit drie verdiepingen bestaande opslagloods en inhoud daarvan ging totaal verloren. Door kordaat optreden van de brandweer konden de omliggende panden behouden blijven. E'n van die bedrijven liep lichte rook- en waterschade op. Vanuit de nabij gelegen woonwijk Pendrecht kwamen diverse klachten van rook en stank binnen bij de Dienst Centraal Milieu Rijnmond en de politiemeldkamer. In totaal kwamen er circa 100 klachten binnen. De enorme rookpluimen waren zaterdag en zondag van grote afstand te zien. Al te nieuwsgierige kijkers werden door de politie op afstand gehouden. Door de Verkeerspolitie werden automobilisten op de oostbaan van de nabij gelegen A15 gesommeerd door te rijden. Een enkeling parkeerde zijn auto op de vluchtstrook om naar de brand te kijken. De Charloise Lagedijk en de Driemanssteeweg werden gedurende lange tijd door de politie voor alle verkeer afgesloten. De brandweer had om half vier in de nacht van zaterdag op zondag het vuur onder controle. Het afblussen van de brand, welke eveneens gepaard ging met veel rook, duurde tot zondagavond laat. Pas toen kon met een laadschop de verklonterde plastic massa uit de deels gesloopte loods, waarvan het dak toen al was ingestort, weghalen. Dit werd afgekoeld, met zand bedekt en in containers naar een bedrijf aan de Waalhaven gereden. De brandweer heeft naast heel veel bluswagens en ander materieel, in totaal 250 mensen ingezet gedurende de 44 uur dat de brand heeft gewoed. Daarnaast was de politie en GHOR (ambulancedienst) en de DCMR constant aanwezig. De Roteb is maandag de gehele dag bezig geweest met het schoonmaken van de straten in de directe omgeving van het getroffen pand. Op Radio Rijnmond werd op het hele uur informatie gegeven over de brand.


* BRAND IN RESTAURANT
ROTTERDAM - Maandagmorgen omstreeks kwart over vijf ontstond, door nog onbekende oorzaak, brand in een restaurant aan de Oosterkade. Dertien omwonenden van het restaurant werden uit voorzorg geëvacueerd. De brandweer, die middelbrand gaf, had het vuur snel onder controle. Omstreeks kwart voor zeven konden de omwonenden weer hun huis binnen. De Technische Recherche van het district Rotterdam-Centrum heeft een nader onderzoek ingesteld naar de juiste toedracht van de brand.


* ZESTIENJARIGE JONGEN AANGEHOUDEN VOOR OPENLIJKE GEWELDPLEGING

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield maandagmiddag omstreeks half vier op de Kromme Zandweg een 16-jarige jongen uit Rotterdam aan. Hem wordt openlijke geweldpleging en belediging ten laste gelegd. De knaap had even tevoren een 42-jarige trambestuurder uit Rotterdam onder meer beledigd en in het gezicht gespuugd. De 42-jarige trambestuurder wilde bij een halte wegrijden, toen plotseling de achterdeur werd ingetrapt door aantal jongeren, die nog wilde instappen. Hierop zette de man de tram stil en verzocht hen deze te verlaten. De 16-jarige knaap weigerde dit en begon de man uit te schelden. Buiten de tram ontstond vervolgens een handgemeen, waarbij het slachtoffer door de groep scholieren in elkaar werd geslagen. De 42-jarige man kon echter de 16-jarige verdachte staande houden. Hij werd door politiemensen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt een nader onderzoek.